- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва: Украјина блокирала све иницијативе шефа ИАЕА о безбедности Запорошке нуклеарке

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарка у Енергодару
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Украјина је блокирала све иницијативе генералног директора Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија за јачање безбедности у Запорошкој нуклеарки, саопштио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

„Кијев је блокирао све иницијативе генералног директора ИАЕА које су биле усмерене на јачање безбедности Запорошке нуклеарке: нацрт трилатералног споразума, затим и формат два одвојена билатерална споразума: Русија-ИАЕА и Украјина-ИАЕА“, наводи се у саопштењу Грушка објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Украјинске власти су, како је навео руски званичник, одбациле предлог о формирању заштитне зоне у нуклеарки.
„Та иницијатива Гросија која је објављена након посете нуклеарки 1. септембра 2022. године садржала је низ важних елемената чије би испуњавање допринело да се прекину украјински напади на нуклеарку“, навео је дипломата.
Генерални директор ИАЕА и Секретаријат агенције су уз сарадњу са Русијом одрадили огроман посао у том правцу, али због неспремности Кијева за договор и одсуства жеље да преузме на себе обавезу да престане да гађа тај објекат ова иницијатива је доживела крах, додао је Грушко.
Упорност Кијева у стварању ризика по безбедан рад нуклеарке има своје објашњење: руководство Украјине испуњава захтеве Вашингтона и Лондона који, како би задовољили политичке интересе, лако жртвују како животе људи тако и безбедност нуклеарних објеката на европском континенту, закључио је Грушко.
Подсетимо, Гроси је јуче на седници СБ УН оценио да је ситуација у вези са Запорошком нуклеарком и даље опасна и крхка када је реч о нуклеарној и физичкој безбедности.
„У последње време нуклеарка је седам пута искључивана из система за снабдевање струјом и прелазила на рад уз помоћ генератора“, навео је Гроси.
Према његовим речима, то што до сада није било нуклеарних хаварија у нуклеарки је чиста срећа, али једном може да се догоди да срећа окрене леђа.
Међународна агенција за атомску енергију спроводи контролу и прати да се нуклеарни материјали не користе за војне циљеве, истакао је он.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
РУСИЈА
„Одговор ће бити прилично оштар“: Небензја о нападима Кијева на Запорошку нуклеарку и Енергодар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала