- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак је поступио према правилима – стигло је и објашњење: „Није одбио тестирање“

© AP Photo / Manu FernandezНовак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
Пратите нас
После оптужби да је Новак Ђоковић одбио да ради допинг тест на Дејвис купу, коначно може да се стави тачка на ту причу јер је Међународна агенција за интегритет тениса објаснила да српски ас није прекришио правила и да није одбио већ само одложио тестирање.
После победе Новака Ђоковића над Камеруном Норијем у другом сингл мечу током четвртфиналног сусрета Србије и Велике Британије на Дејвис купу, први рекет света био је љут и открио је да му је тражено да уради допинг тест сат и по времена пред почетак меча, што му се никада раније није десило током каријере.
Док је са једне стране наишао на подршку, са друге стране уследиле су жестоке критике, медија и спортиста који су давали себи за право да суде Новаку без аргумената.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
СПОРТ
Денвер бриљирао без повређеног Јокића – српски ас може да буде поносан
Посебно је био оштар Марк Мадио, бивши француски бициклиста, који је тражио да Новак буде суспендован јер је одбио тест.
„Имамо правило контроле пре и после такмичења, он је одбио тест пре. Ако људи задужени за допинг контролу раде свој посао, онда господин Ђоковић мора да буде суспендован. Одбио је тест пре, урадио је после. У бициклизму морате да се тестирате, ако одбијете рачуна се као да сте позитивни“, рекао је Мадио.
Осим што правила у тенису и бициклизму нису иста, Мадио је направио још једну велику грешку. Новак није одбоио тестирање, а то је потврдила и Међународна агенција за интегритет тениса .
Важно је да се нагласи да Ђоковић није одбио тест. Правило је да се играча обавести, а онда је дужан да се тестира што пре. У такмичењима као што је Дејвис куп, играч се о томе може информисати пре меча, док се у другим такмичењима то обично ради после меча. То је већ уходана процедура“, наводи се у објашњењу.
Исто је истакао и Реми Валард, заменик директора француске антидопинг агенције.
„Није одбио, дозвољавам себи да кажем јер ето га... Новак Ђоковић је за неке можда и најбољи играч у историји тениса. Ово је одмах доспело на насловне стране. Ни у ком случају није одбио тест, само је хтео да да урин када је био у могућности да га да и сигурно је био сто одсто у пратњи антидопинг контроле све време. Био је на видику свих. И онда скоро да нема расправе. Само што га вређа чињеница да је проверен пре меча и да је то само пореметило његову припрему“, објаснио је Валард у француским медијима.
До тога да буде тестиран пре меча дошло је како истиче Франуцз због идеје да се процедура обави раније како се ни тенисери ни контрола не би задржавали касно после мечева.
„Ово није проблем, када спортиста потпише обавештење, ту је и антидопинг пратња која га свуда прати да га држи на видику и ако жели да уринира, биће у пратњи да уради тест. Није одбио тест и био је само обавештен пре меча. И пошто је желео да се психички припреми и припреми за свој меч, што разумемо, хтео је да полаже тест... када је у ствари могао. Зато што спортиста не мокри на захтев, већ то ради када може. Једноставно“, закључио је Валард.
Овим би дефинитивно и сага о Новаковом допинг тесту требало да буде завршена јер је српски ас заслужено на одмору и сада је Малага иза њега.
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
СПОРТ
Противотров за Ђоковића – по рецепту руског сина
Новак Ђоковић Србија Италија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2023
СПОРТ
Нова увреда Италијана: „Новак се плаши – као риба на сувом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала