- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Преносиви ракетни систем корнет у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска „искандерима“ уништила складиште дронова

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини, 775. дан. Руска војска заузела украјинско упориште у предграђу Часова Јара, убијено је више стотина припадника нацистичког батаљона „Азов“. Руске снаге извеле нападе на украјинске положаје на купјанском и јужнодоњецком правцу. Уништен ракетни систем „вампир“, из ког је гранатирана Белгородска област.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 08.04.2024
Чланице НАТО-а не сматрају да су у стању рата са Русијом нити то желе, изјавио је врховни командант алијансе у Европи амерички генерал Кристофер Каволи.
„Земље НАТО-а не сматрају да су у рату са Русијом, ми то и не желимо“, рекао је Каволи на конференцији у Вашингтону посвећеној 75. годишњици алијансе.
Како је приметио амерички генерал, циљ алијансе је „спречавање таквог рата“ и из тог разлога чланице НАТО-а подржавају Украјину.
18:58 08.04.2024
16:54 08.04.2024
Главно из говора сталне представнице САД при НАТО Џулијане Смит на конференцији поводом 75. годишњице алијансе у Вашингтону:
▪ на самиту НАТО-а у јулу у Вашингтону, очекују се конкретни резултати за Украјину по питању јачања сарадње са алијансом и „изградње моста ка чланство“;
▪ Нико не може да предвиди шта ће се десити са украјинским сукобом у јулу;
▪ Улазак Украјине у НАТО могућ је након окончања сукоба уз сагласност чланица алијансе;
▪ Смит се заиста нада да ће амерички Конгрес одобрити нову помоћ Украјини до краја априла;
▪ САД ће „наставити да врше притисак“ на сваку чланицу НАТО-а све док њихова потрошња за одбрану не достигне 2 одсто БДП-а;
▪ НАТО не планира да прима у свој састав земље из индо-пацифичког региона и да постане глобални савез.
14:29 08.04.2024
Русија не намерава да напада нуклеарне објекте на територији Украјине јер одлично разуме негативне последице таквог деловања, изјавио је представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
„Посао украјинске стране је да доноси одлуке о изградњи нових енергетских блокова, ако такве могућности реално постоје на данашњи дан. Ми се у то не мешамо. Русија никада није напала нуклеарне објекте на територији Украјине и не намерава то да ради. Одлично разумемо могуће негативне последице“, рекао је Уљанов за телевизијски канал „Русија 24“ одговарајући на питање о могућности изградње нових енергетских блокова у украјинским нуклеарним електранама.
14:26 08.04.2024
Саветник Доналда Трампа у предизборној трци Џејсон Милер негирао је писање медија да бивши амерички председник има план за завршетак сукоба у Украјини који подразумева одустајање Кијева од претензија на Крим и Донбас, пише „Њујорк пост“.
Лист „Вашингтон пост“ је раније, позивајући се на изворе, писао да је Трамп приватно изјавио да је могуће окончати сукоб у Украјини уз притисак на Кијев да одустане од Крима и Донбаса.
Трампов саветник је тај чланак назвао лажном вешћу и нагласио да његов шеф неће доносити одлуке о плану за мирно решење сукоба док не заузме позицију председника САД и не успе да оцени све могућности како доликује, наводи „Њујорк пост“.
14:03 08.04.2024
Командант копнених снага Украјине Александар Пављук позвао је суграђане да „оставе емоције“ и да се придруже украјинској војсци јер, према његовом мишљењу, нико неће успети да остане по страни када је реч о судбини земље.

„Позивам Украјинце да оставе емоције, да не падају на провокације. Морате бити свесни да нико неће успети да остане по страни, јер судбина земље виси о концу... Подржавајте заштитнике и речју и делом. Придружите се редовима Оружаних снага Украјине“, написао је Пављук на свом каналу на Телеграму.

14:02 08.04.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руски ПВО системи су током протеклог дана оборили 291 украјински дрон, три авионске навођене бомбе „хамер“ и четири ракете „хајмарс“;
На јужнодоњецком правцу погинуло је и рањено до 80 украјинских војника, а уништен је тенк, артиљеријско оруђе САУ М109 „паладин“ и хаубица ФХ-70. Руске снаге побољшале су положаје на првим линијама и уништиле две украјинске бригаде;
На херсонском правцу погинуло је и рањено до 50 украјинских војника, уништена су три тенка артиљеријско оруђе САУ М109 „паладин“, две хаубице М119 и једна Д-30;
На купјанском правцу губици противника у протекла 24 часа износили су до 25 војника, самоходно артиљеријско оруђе „акација“, хаубица „мста Б“, три хаубице Д-20 и радарска станица за противбатеријску борбу АН/ТПКу-50;
На доњецком правцу погинуло је и рањено више од 460 украјинских војника, а уништена су два тенка, два борбена возила пешадије, осам аутомобила, хаубица М777, артиљеријско оруђе „краб“, самоходно артиљеријско оруђе „акација“ и „гвоздика“ и две радарске станице АН/ТПКу36;
На авдејевском правцу погинуло је и рањено до 325 украјинских војника. Уништено је шет оклопних возила, пет аутомобила, хаубица М777 и артиљеријско оруђе „гвоздика“.
13:43 08.04.2024
Пољски председник Анджеј Дуда изјавио је да тренутно не види претњу од руског напада на ову земљу.
„Не може се рећи да уопште нема претње. Али да ли постоји прави знак (напада)? Не“, рекао је Дуда у интервјуу за „Дзјеник газети правнеј“.
Дуда тврди да је Варшава спремна да се супротстави „руској агресији“, али је нагласио да је за то потребно јачање одбране.
13:30 08.04.2024
Данска је испоручила још један пакет финансијске помоћи Украјини у износу од 40 милиона круна (5,8 милиона долара), који ће бити искоришћен за обнову енергетске инфраструктуре након великих напада руских оружаних снага, саопштило је данско Министарство спољних послова.
12:33 08.04.2024
Током прошле недеље изнад Доњецка, Макејевке, Јасиновате и Горловке пресретнуто је 305 украјинских беспилотних летелица, саопштио је штаб одбране ДНР.
У саопштењу се додаје да су беспилотне летелице успешно пресретнуте специјалним техничким средствима, а у нападима није било цивилних жртава нити оштећења инфраструктуре.
12:29 08.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине.
11:55 08.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у девет области Украјине: Кијевској, Дњепропетровској, Харковској, Полтавској, Николајевској, Одеској, Кировоградској, Черкаској и Виницкој, као и у деловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.
11:48 08.04.2024
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
РУСИЈА
Кремљ о нападу на Запорошку нуклеарку: Кијев наставља своје терористичке активности
11:48 08.04.2024
У Одеси и граду Запорожју који је под контролом кијевских снага одјекнуле су експлозије, пишу украјински медији.
09:57 08.04.2024
Министарство енергетике Украјине саопштило је да је на територији објекта гасне инфраструктуре у Дњепропетровској области одјекнула експлозија.
У саопштењу се додаје да су оштећена здања енергетског постројења.
09:12 08.04.2024
08:34 08.04.2024
Неколико електрана у Украјини, укључујући и у Харковској области, готово потпуно је уништено, пише „Фајненшел тајмс“, позивајући се на украјинске званичнике који наводе да је садашња штета већа од оне причињене у зиму 2022-2023. године.
„Украјина није дала детаље о обиму штете на свакој електрани, али званичници су рекли да су неке од њих, укључујући и у Харковској области... скоро потпуно уништене“, пише лист.
Генерални директор украјинског енергетског холдинга ДТЕК Максим Тимченко је, коментаришући информацију о губитку 80 одсто производних капацитета компаније због напада на термоелектране, рекао да компанија намерава да обнови половину уништених термоелектрана у наредна три до четири месеца.
08:01 08.04.2024
Саветник шефа ДНР Игор Кимаковски саопштио је да је на периферији Часова Јара уништена велика група нацистичке јединице „Азов“ (терористичка група забрањена у Русији).
„Већина их се налазила у стамбеним зградама једног насеља. Уништени су заједно са упориштем“, рекао је Кимаковски.
Он је додао да их је погинуло неколико стотина.
„Тешко је прецизније рећи, јер су затрпани под рушевинама вишеспратница у којима су се налазили у време напада наших ваздушно-десантних снага“, истакао је Кимаковски.
08:00 08.04.2024
Руске десантне снаге групе „Југ“ заузеле су украјинско упориште на периферији Часова Јара у ДНР, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се прецизира да су током ваздушног извиђања положаја Оружаних снага Украјине десантне снаге откриле главне ватрене положаје и склоништа непријатеља на периферији града.
Након напада авијације и артиљеријске ватре, чиме је уништено наоружање противника, руске десантне снаге су у борбеним возилима БМД-2 успеле да приђу непријатељским положајима из више праваца, где су јуришне групе, под окриљем оклопних возила, брзо заузеле положаје украјинске војске, уништавајући непријатеља ватром из свих врста малокалибарског оружја, бацача граната и ручних фрагментационих граната.
07:32 08.04.2024
Украјински дрон бацио је експлозив на бившу дестилерију у близини села Гујево у Курској области, пожар је угашен, нема жртава, саопштио је губернатор области Роман Старовојт на Телеграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала