- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упутила дипломатско упозорење Вашингтону

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Русија разматра могућност снижавања нивоа дипломатских односа са САД као одговор на конфисковање њене суверене имовине, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
По његовим речима, до снижавања дипломатских односа између Русије и САД, који су сада успостављени на највишем могућем нивоу, на нивоу амбасадора, могло би да дође ако Вашингтон предузме „практичне мере“ за конфисковање руске имовине која је замрзнута у банкама након увођења санкција.

„Сада анализирамо оптимални начин реаговања, где су међу контрамерама присутне и акције против имовине наших западних противника и дипломатске мере реаговања“, рекао је Рјабков.

Како је додао, облик узвратних мера ће бити одређен у зависности од тога „како се буде одвијала дискусија међу противницима Русије“.
Дипломатски односи између Руске империје и САД успостављени су 1807. године. Статус испод амбасаде је дипломатска мисија на чијем је челу изасланик или отправник послова.
Представнички дом америчког Конгреса је претходно већином гласова усвојио предлог закона о издвајању 61. милијарде долара Украјини, као и предлог закона, који укључује одредбу о конфисковању суверене имовине Москве у корист Кијева.
Непријатељске земље од фебруара 2022. године уводе Русији санкције, у оквиру којих је била замрзнута како и суверена имовина, тако и средства приватних инвеститора.
Замрзнуто је око 300 милијарди долара девизних резерви. Готово одмах су почели разговори страних земаља о заплени ове имовине у различите циљеве. У октобру 2022. године лидери Европске уније наложили су Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнуте имовине у циљу финансирања Украјине.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала