- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина поручује Америци: Црвене линије Пекинга не смеју бити пређене

© Sputnik / Лола ЂорђевићКинески министар спољних послова Ванг Ји
Кинески министар спољних послова Ванг Ји - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Свет прати да ли ће Кина и САД заједно решавати глобалне проблеме или ће ући у сукоб, у којем неће бити победника, Вашингтон не сме да прелази црвене линије Пекинга, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.
„Међународна заједница чека да види да ли ће две стране усмерити међународну сарадњу на превазилажење глобалних проблема и постизања ситуације у којој су сви на добитку, или ће се упустити у конфронтацију или чак у сукоб, у којем ће сви бити губитници“, рекао је министар, преноси Централна телевизија Кине.
С тим у вези, напоменуо је да је став Кине доследан. „Ми се увек придржавамо принципа међусобног поштовања, мирољубиве коегзистенције и сарадње“, додао је он.
„Вашингтон не сме да се меша у унутрашње ствари Кине, да спречава њен развој или да прелази црвене линије када је реч о суверенитету, безбедности и интересима развоја Кине“, нагласио је Ванг Ји.

Избори у САД

Истовремено, министар се осврнуо и на тему предстојећих избора у САД, рекавши да су избори њихова унутрашња ствар и да се Пекинг никада није мешао у њих, нити ће се икад мешати.
„Независно од тога ко ће бити изабран за следећег председника Америке, народи Кине и САД ће и даље сарађивати, две највеће земље, Кина и САД, дефинитивно морају да пронађу прави начин да коегзистирају“, нагласио је.

Америка изазива тензије на мору

Говорећи о активностима САД на мору, дипломата је истакао да Вашингтон стално изазива регионалне тензије, пооштравају једностране санкције и спроводе технолошку блокаду Кине.
„Сједињене Америчке Државе у последње време настављају да придобијају своје такозване савезнике, стално провоцирају и распирују регионалне напетости на мору, убрзале су стварање система обуздавања Кине, настављају да пооштравају унилатералне санкције и активно су ангажоване у технолошкој блокади“, објаснио је он.
Блинкен је у среду стигао у Шангај, након чега је у четвртак отишао у Пекинг како би се састао са кинеским министром спољних послова, а у радној посети Кини боравиће до 26. априла. Реч је о другој посети Кини од када је на позицији америчког државног секретара.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала