- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Сирене за ваздушну опасност широм Украјине; Руси напредовали у подручју Работина

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 793. дан. Руска војска извела је неколико напада на железничке станице на територији Украјине спречивши ротације украјинске војске и пребацивање муниције. Руска ПВО успешно ликвидира пројектиле којима украјинска војска гађа пограничне руске области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:08 26.04.2024
Ваздушна опасност проглашена је на целој територији Украјине, подаци су Министарства за дигиталну трансформацију те земље.
21:24 26.04.2024
Руске снаге напредовале су у подручју села Работино и заузеле су упориште Оружаних снага Украјине, саопштио је лидер запорошког јавног покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

„Наши војници су напредовали северозападно од Работина, користећи не само артиљерију, него и тенкове. Заузели су важно упориште противника“, рекао је Рогов за Спутњик.

Он је истакао да се борбе за Работино настављају.
Село се налази на линији фронта у Запорошкој области.
19:10 26.04.2024
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да Вашингтон тренутно нема на располагању слободних ПВО комплекса „патриот“ које би могла да испоручи Кијеву.
„Амерички системи `патриот` размештени су по целом свету, између осталог, и на Блиском истоку, како би заштитили војску САД. Уколико се укаже прилика да ослободимо коју батерију, ми ћемо је послати у Украјину“, рекао је он, а преноси телевизија „Ем-ес-ен-би-си“.
Истовремено, Саливан је додао да Америка, док не буде била у ситуацији да пошаље сопствене системе „патриот“ Украјини, ће радити на томе да убеди своје савезнике из Европе да они пошаљу своје ПВО системе.
16:47 26.04.2024
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је савезнике да пређу са речи на дело по питању пружања помоћи Украјини.
„Многи савезници дали су нова обећања у вези подршке Украјине. Неопходно је да се та обећања у скорије време претворе у стварне испоруке“, рекао је Столтенберг на прес-конференцији са немачким канцеларом Олафом Шолцом.
Он је позвао савезнике из Алијансе да „следе пример Немачке“, која је обећала Украјини батерију ПВО система „патриот“.
16:03 26.04.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
14:07 26.04.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране:
Јединице групе „Југ“поправиле су своје положаје, одбиле украјински напад, украјинска војска изгубила је 430 војника, ценар за управљање дроновима и четири складишта с муницијом;
Јединице групе „Запад“ су заузеле повољније положаје, поразиле украјинске снаге у области око места Борова у Харковској области, док је противник изгубио 20 војника;
Група „Центар“ је побољшала тактички положај и поразила украјинске јединице код Новоалександровке, Карловке, Новогородског о Архангелског у ДНР;
Припадници снага групе „Исток“ такође су заузели повољније положаје, док су украјинске снаге изгубиле до 105 војника;
Група „Центар“ је одбила осам контранапада украјинске војске у ДНР, а противник је изгубио 415 војника, оклопно возило пешадије, осам оклопних транспортера, 13 оклопних возила, три хаубице Д-30;
Руска војска поразила је ешалон са западним наоружањем и техником у ДНР;
Припадници групе „Дњепар“ су поразили украјинске снаге у Запорошкој и Херсонској области, противник је изгубио 35 војника;
У претходна 24 сата руска ПВО је оборила 193 украјинских дронова, два пројектила „ољха“ и три навођене авијационе бомбе.
11:03 26.04.2024
Украјински држављани опседају центар за издавање пасоша у Варшави у нади да ће добити документа без обзира на то што избегавају слање на фронт, јавља извештач Спутњика.
Како је навео, од раног јутра формирали су се редови у једном од тржних центара и то углавном војно способни мушкарци. У тржном центру се налази канцеларија украјинског државног предузећа "Документ" које издаје пасоше.
Подсетимо, то предузеће је саопштило у уторак да прекида са издавањем докумената у испоставама у иностранству из „техничких разлога“, а украјинско Министарство спољних послова је дипломатским представништвима упутило допис са захтевом да од 23. априла обуставе све конзуларне услуге када је реч о Украјинцима способним за војну службу. Једини изузетак је издавање уверења за повратак у Украјину.
09:18 26.04.2024
Руска војска је извела напад у Дњепропетровској области Украјине и том приликом је ликвидирана трећина украјинских војних јединица које су намеравале да се пребаце на подручје око Енергодара , рекао је за Спутњик координатор легалаца и Николајеву Сергеј Лебед.
07:59 26.04.2024
Заменик шефа Пентагона Бил Лаплант признао је да се оружје испоручено Украјини показало као неефикасно, а претпоставља се да се мисли на „паметне“ бомбе GLSDB, пише „Вор зон“.
У чланку се указује на изјаву Лапланта током иступања у вашингтонском Центру за стратешка и међународна истраживања, да се муниција „ваздух-земља“ испоручена Кијеву, модификована за лансирање са земље, лоше показала због деловања руских средстава за радио-електронску борбу и других фактора. Због тога је украјинска војска одустала од њихове примене.
Званичник Пентагона, међутим, није навео о којој муницији се ради, али лист наводи да је вероватно реч о бомбама GLSDB јер одговарају опису Лапланта.
07:48 26.04.2024
Министар спољних послова Кине Ван Ји - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
СВЕТ
Кина: Сукоб у Украјини мора да се заврши за преговарачким столом
07:35 26.04.2024
Шпанија је, под притиском НАТО и Европске уније, пристала да испоручи ПВО системе „патриот“ Украјини, пише "Паис".
„Шпанија је пристала да испоручи ракете ‘патриот’ Украјини под притиском НАТО и ЕУ које траже од европских држава које имају те америчке системе да их дају Кијеву“, наводи „Паис“.
Подсетимо, „Фајненшел тајмс“ је у понедељак писао да савезници у ЕУ врше снажан притисак на Грчку и Шпанију да испоруче „патриот“ и С-300 јер њихове потребе за тим системима нису тако велике као што је случај са Украјином.
Како се наводи, притисак је вршен и на недавном самиту ЕУ.
Грчки премијер Киријакос Мицотакис потврдио је да су савезници затражили да пошаљу ПВО системе С-300 или Патриот у Украјину, али Атина то неће учинити.
07:31 26.04.2024
Тенк абрамс погођен код Авдејевке - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Специјална операција у Украјини
Кијев престао да користи „абрамсе“ због супериорности руских дронова; Посланик Раде: Да, истина је
07:28 26.04.2024
Украјинске амбасаде функционишу као центри за врбовање плаћеника за учешће у борбеним дејствима на страни украјинске војске, рекао је за Спутњик бивши сарадник француске контратерористичке обавештајне службе Никола Чинкуини.
„Од почетка војне операције украјинске амбасаде су имали функцију центара за врбовање. Први волонтери који су се нашли у Украјини такође су почели да се баве врбовањем преко друштвених мрежа“, рекао је он.
Према његовим речима, француским војницима за учешће у рату у Украјини обећавају фиктивне оставке, повратак у службу по повратку и новац који премашује њихове уобичајене зараде.
07:14 26.04.2024
Руска ПВО је током претходне ноћи оборила два украјинска пројектила "ољха" изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
07:11 26.04.2024
У Харковској области уништено је упориште украјинске диверзантске групе, рекао је војни експерт, потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
07:06 26.04.2024
Оружане снаге Русије извеле су напад на железничку станицу у граду Балаклеја у Харковској области у тренутку искрцавања украјинских војника из возова, рекао је за Спутњик координатор илегалаца из Николајева Сергеј Лебедев.
„Напад је био јуче поподне на железничку станицу Балаклеја. У станицу је ушао воз са украјинским војницима, они су почели да се искрцавају и - удар. Колико има погинулих и рањених није познато, али велики је број кола хитне помоћи био и све је било блокирано“, рекао је он.
Руска војска је у вечерњим сатима напала и железничку станицу у селу Удачно у ДНР, спречивши ротацију украјинских снага и пребацивање муниције.
У нападу на железничку станицу у граду Смела у Черкаској области у тренутку искрцавања снага дошло је до експлозије а на удару руске војске била је и станица Борова у Харковској области.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала