Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство спољних послова Кипра: Остајемо доследни у непризнавању тзв. Косова

CC0 / Unsplash/aboodi vesakaran / Застава Кипра
Застава Кипра - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
Кипар остаје доследан у својим дугогодишњим ставовима и не признаје једнострано проглашену независност Косова, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Теодорос Гоцис.
Коментаришући препоруку Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) о пријему тзв. Косова у ту организацију, Гоцис је за Кипарску новинску агенцију (ЦНА) рекао да је влада Кипра потпуно посвећена поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих држава и да је тај став изражен и у ПССЕ кроз ставове представника Кипра у ПС.
Истакао је да влада "у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање Европске уније" и додао да ће коначну одлуку о евентуалном чланству тзв. Косова у Савету Европе донети Комитет министара, преноси Танјуг.
Кипар у Комитету министара представља министар иностраних послова Константинос Комбос, за кога би се, оцењује агенција, с обзиром на историјски став Кипра по том питању, очекивало да гласа против чланства тзв. Косова.
Гоцис за Цајпрус мејл није експлицитно рекао да ће Кипар у мају у Комитету министара гласати против чланства тзв. Косова, али је још једном потврдио да је став Кипра по том питању "константан и непоколебљив".
Портал подсећа да су оба кипарска посланика који су присуствовали заседању ПС СЕ 16. априла гласали против препоруке да Приштина постане члан Савета Европе.
Коначну одлуку о пријему Приштине доноси Комитет министара, а састанак би требало да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.
Бакојани је касније изјавила да усвајањем њене препоруке није створен преседан за Кипар, оцењујући да су питање Кипра и тзв. Косова два различита питања и да се ни на који начин не могу повезивати.
Бакојани је препоручила пријем Приштине, иако је испуњен само један од три услова која је првобитно захтевала, а то је повратак земљишта манастиру Високи Дечани и то осам година након што је уставни суд у Приштини пресудио да земљиште мора бити уписано у катастар као имовина манастира.
Друга два услова - формирање ЗСО и решавање питања експопријације земљишта у општинама где живе углавном Срби - Приштина није испунила.
Извештај Бакојани наишао је на оштре критике у грчкој јавности, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала