- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Претња руским спортистима: „За истицање симбола – дисквалификација“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПредседник Међународног олимпијског комитета Томас Бах након конференције за медије у седишту МОК-а у Лозани
Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах након конференције за медије у седишту МОК-а у Лозани - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах запретио је дисквалификацијом спортистима из Русије са Олимпијских игара уколико буду истицали „забрањене симболе“.
Бах је рекао да спортисти из Русије који буду имали право учешћа на такмичењу у Паризу и другим француским градовима не смеју да истичу заставу нити слово Z.
„Политичке демонстрације су забрањене на такмичењима и на победничком подијуму. Руски спортисти неће смети да машу заставом нити да истичу слово Z“, навео је Бах.
У супротном, запретио је, против њих ће бити покренут дисциплински поступак укључујући и моментално искључење са Олимпијских игара.
Летње олимпијске игре у Паризу одржаће се од 26. јула до 11. августа 2024. Руском олимпијском тиму није дозвољено да учествује на Олимпијским играма у Француској.
Међународни олимпијски комитет дозволио је Русима да учествују на Играма у појединачном неутралном статусу, уз низ критеријума.
За неутралне спортисте одобрена је посебна застава и химна. Русима неће бити дозвољено да учествују у дефилеу спортиста на церемонији отварања, а њихове награде неће бити истакнуте у табели медаља.
Због ограничења учешћа у квалификационим такмичењима, за Игре ће моћи да се квалификује највише 55 Руса.
Руски председник Владимир Путин је раније рекао да „међународни званичници искривљују смисао олимпијског покрета и подривају темеље међународног спорта“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала