- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
„Торнадо-Г“ може да неутралише циљеве и на удаљеностима до 40 км - Sputnik Србија

УЖИВО У нападу руских снага на Николајев погинуло 14 страних плаћеника

Пратите нас
Дежурни системи ПВО током ноћи оборили су 17 украјинских беспилотних летелица над четири региона Руске Федерације, саопштило је руско Министарство одбране. Експлозије су одјекнуле у Хмељницкој области и Николајеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 28.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Житомирској и Кијевској области.
22:27 28.04.2024
21:01 28.04.2024
У украјинском граду Суми одјекнуле су експлозије, јавила је телевизија „Обшчествено“ на свом Телеграму.
21:00 28.04.2024
Систем противваздушне одбране Украјине постаје све рањивији, сматра бивши командант копнених снага Пољске Валдемар Скшипчак.
„Проблем са недостатком ракета за противваздушне системе код Украјинаца је у томе што ракетни штит изнад Украјине... има све више рупа“, рекао је Скшипчак у интервјуу за портал „Делфи“.
Он је додао да због тога Оружане снаге Украјине „нису у стању да оборе“ све руске ракете, авионе и беспилотне летелице.
Кијев редовно саопштава да му недостају системи ПВО и ракете за њих и тражи од Запада да му преда нове системе и ракете. Како је истакао украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба, земља је спремна да прихвати ове системе под било којим условима.
20:48 28.04.2024
20:38 28.04.2024
Украјински медији јављају да су у Кијеву одјекнуле експлозије.
20:13 28.04.2024
Руска средства за радиоелектронско ратовање неутралисала су током дана украјинске дронове изнад Курске области, саопштио је губернатор области Роман Старовојт на свом Телеграму.
19:27 28.04.2024
У нападу руских снага на хотеле „Ривијера“ и „Хелен“ у Николајеву погинуло је 14 страних плаћеника, док је осам рањено, изјавио је за Спутњик координатор николајевских проруских илегалних снага Сергеј Лебедев.
Према његовим речима, рањени су пребачи у болницу.
Лебедев је додао и да на бродоградилишту у Николајеву, на које је извршен напад руских снага у недељу, страни инструктори обучавају украјинске војнике за поморске диверзије.
На истом бродоградилишту склапају се и беспилотни чамци.
Према речима Лебедева, недавно је у ову фабрику стигло стотинак припадника групе „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији).
17:58 28.04.2024
У граду Запорожје који је под контролом украјинских снага одјекнула је експлозија, пишу локални медији.
Начелник украјинске Запорошке обласне државне администрације Иван Фјодоров саопштио је на Телеграму да је у експлозији оштећен индустријски објекат, али није прецизирао о ком објекту се ради.
17:06 28.04.2024
Русија може да направи санитарну зону од неколико десетина километара у Харковској области и тога се треба плашити, изјавио је посланик украјинског парламента Роман Костенко за Јутјуб канал „Прјамој“.
„Мислим да највише од свега треба да се плашимо Путинових изјава о стварању санитарне зоне. Они то могу да ураде коришћењем навођених авионских бомби. Могу да заузму десет, двадесет, тридесет километара наше територије како би, рецимо, направили санитарну зону и обезбедили своје области“, објаснио је кијевски посланик.
Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да ће се, уколико се наставе напади из Украјине на руску територију, размотрити питање стварања санитарне зоне на територији суседне земље, одакле неће бити могуће да се досегне до руских региона.
15:58 28.04.2024
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да се ситуација на фронту погоршала и напоменуо да руске трупе имају значајну предност и тактичке успехе.
„Ситуација на фронту се погоршала. Покушавајући да преузме стратешку иницијативу и пробије линију фронта, непријатељ је концентрисао своје главне напоре на неколико праваца, стварајући значајну предност у снагама и средствима. Активно напада дуж целе линије фронта, а на неким правцима има тактичке успехе“, написао је Сирски на свом Телеграму.
Према његовим речима, најужареније тачке остају Ивановско и Часов Јар на краматорском правцу у ДНР.
Ништа мање критична за Оружане снаге Украјине није ни ситуација на красноармејском (раније покровском) и кураховском правцу. Он је додао да су се јединице украјинских оружаних снага „повукле на нове границе“ западно од насеља Бердичи, Семјоновка и Новомихајловка.
Сирски је напоменуо да се у украјинским јединицама наставља ротација, обука кадрова у центрима за обуку и рад на фортификационом опремању граница.
Напета ситуација за украјинску војску примећује се и у Запорошкој и Херсонској области, додао је Сирски.
Према речима главнокомандујућег, украјинске јединице које се налазе на харковском правцу појачане су артиљеријом и тенковским јединицама.
Сирски је 27. априла обавестио западне партнере Украјине да је ситуација на бојном пољу компликована са тенденцијом да се погорша због недостатка оружја.
12:46 28.04.2024
Главно са новог брифинга Министарства одбране Русије:
▪Руска војска ослободила је Новобахмутовку, ДНР;
▪Руске снаге уништиле су хангаре са ударним дроновима на аеродрому Каменка у Дњепропетровској области;
▪Погођена су складишта са авијационом муницијом и опремом на аеродромима у Черниговској и Хмељницкој области;
▪Руска ПВО оборила је пет ракета „атакамс“ и 46 дронова Оружаних снага Украјине;
▪Јединице група „Исток“, „Југ“, „Запад“ Оружаних снага Русије заузеле су повољније положаје и побољшале положај дуж линије фронта;
▪Руске оружане снаге су погодиле привремене базе страних плаћеника у Украјини;
▪Група Оружаних снага Русије „Запад“ одбила је три контранапада Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио до 270 људи;
▪Група „Центар“ одбила је 10 контранапада, Оружане снаге Украјине изгубиле су до 380 људи.
10:28 28.04.2024
Три беспилотне летелице пала су у зони складишта нафте у граду Људиново у Калушкој области, рекао је губернатор региона Владислав Шапша.
Према његовим речима, није било жртава нити материјалне штете.
08:54 28.04.2024
Украјини је потребно најмање седам противваздушних ракетних система Патриот за одбијање ракетних напада, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Сада сваки систем за заштиту неба, свака противракетна одбрана буквално штити живот... Украјини је потребно седам (Патриот) система – и то је минимум. Наши партнери имају ове Патриоте“, рекао је Владимир Зеленски у својој видео поруци.
07:10 28.04.2024
У граду Николајеву, који се налази на југу Украјине, оштећена је топлана, саопштио је шеф регионалне администрације Виталиј Ким.
Међутим, координатор проруске гериле у Николајеву Сергеј Лебедев рекао је Спутњику да је руска војска извршила напад на Бродоградилиште у Николајеву, где су се склапали дронови и где су се обучавали маринци.
Како је истакао, напад је изведен и на хотел у којем је боравило више од 20 страних плаћеника који говоре енглески.
07:08 28.04.2024
Експлозије су одјекнуле у Хмељницкој области, на западу Украјине, јавио је украјински канал 24.
Нису наведени детаљи.
07:03 28.04.2024
„Током протекле ноћи спречени су нови покушаји кијевског режима да изврши терористичке нападе помоћу беспилотних летелица на циљеве на територији Руске Федерације“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.
Како су истакли, пресретнуто је девет беспилотних летелица изнад територије Брјанске области, три над територијом Курске области и још три изнад Калушке области, као и две беспилотне летелице изнад Белгородске области.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала