- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Све већа забринутост на Волстриту: Америка срља ка црном сценарију?

© AP Photo / Mark LennihanВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Аналитичари са Волстрита све су забринутији да би америчка економија могла да се упути ка сценарију ''стагфлације'' у стилу 1970-их због недавних знакова упорно високе инфлације и хлађења економије.
Низ извештаја о инфлацији током прва три месеца 2024. је био изнад процена, што је подстакло страх да ће инфлација бити теже савладана него што се раније веровало.
Поврх тога, економски раст током првог квартала неочекивано је ослабио, порастао је на годишњем нивоу од само 1,6 одсто, што је најспорија стопа од 2022. године.
"Ово је био најгори извештај у две области: спорији раст од очекиваног, виша инфлација од очекиване. Највећи застој је убрзање базне инфлације, а посебно услужни сектор који расте изнад 5 одсто годишње", рекао је главни инвестициони директор консултантске компаније ЦИБЦ Прајват велт УС, Дејвид Донабедијан, коментаришући најновије податке о БДП-у.
Та комбинација економске стагнације и високе инфлације је оно што је познато као „стагфлација“, што се сматра најгорим исходом за Федералне резерве, преноси Фокс њуз.
Феномен је погодио америчку економију 1970-их и раних 1980-их, јер су скок цена нафте, растућа незапосленост и лака монетарна политика погурали индекс потрошачких цена на чак 14,8 одсто 1980. године, приморавши креаторе политике Федералних резерви да подигну каматне стопе на скоро 20 одсто те године.
Страхови од стагфлације порасли су 2022. године када је Фед почео агресивно да повећава каматне стопе како би угушио бесну инфлацију, али су се они углавном распршили прошле године након што су притисци на цене попустили без значајног утицаја на економски раст.
Међутим, недавно су се појавили неки знаци да је инфлација чвршћа од очекиване, чак и када се економски раст успорава.
Док је инфлација значајно пала са максимума од 9,1 одсто, напредак је у великој мери смањен од лета. Најновији владини подаци показују да је индекс потрошачких цена у марту скочио 3,5 одсто, што је највиши ниво у последњих шест месеци.
Генерални директор компаније ЈП Морган чејс Џејми Дајмон је међу стручњацима који су недавно огласили аларм због могућег повратка на сценарио стагфлације виђен 1970-их.
"Мислим да постоји шанса да се то понови. Бринем се да више личи на 70-е него што смо раније видели", рекао је извршни директор највеће америчке банке, прошле недеље током дискусије у Економском клубу Њујорка.
Председник ФЕД-а Џером Пауел недавно се пожалио на "недостатак даљег напретка" ове године у вези са инфлацијом, доводећи у сумњу изгледе за смањење каматних стопа ове године.
Иако су званичници задржали могућност смањења стопе отвореном, истакли су да нема журбе с обзиром на ризик од поновног распламсавања инфлације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала