- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бројне америчке компаније не желе да учествују у испоруци наоружања Украјини

© AP Photo / Alexandru DobreАмеричка војска под заставом
Америчка војска под заставом - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Неке компаније не желе да склапају послове са Министарством одбране Сједињених Америчких Држава који подразумевају дугорочне уговоре са фиксним ценама за испоруку резерви оружја Пентагона Украјини, наводи се у извештају Контролно-финансијске управе Државне надзорна агенције САД.
Према подацима Управе, амерички војни ресори закључили су или планирају да закључе у најскорије време вишегодишње уговоре о куповини пет типова оружја који се испоручују Украјини. Ипак, представници Пентагона и компанија саопштили су ГАО да се суочавају са проблемима у реализацији ових планова.
Тако, бројни подизвођачи нерадо потписују дугорочне уговоре због њихове фиксне цене.
Државна надзорна агенција истиче да је амерички војни ресор већ доставио Украјини оружје из својих резерви у вредности од више милијарди долара.
Према стању за март 2024. године, Конгрес је издвојио 25,9 милијарди долара у виду додатног финансирања, које Министарство одбране може да искористи за замену тог наоружања.
Према стању од 31. децембра 2023. године, Министарство одбране се обавезало да ће искористити више од 70 одсто ових средстава – више од 18 милијарди долара. Више од 16 милијарди било је издвојено за куповину оружја и проширење производне базе,а преостали износ на надокнаду транспортних и логистичких трошкова Министарства одбране, наводи се у документу.
Истовремено, Пентагон је открио много проблема у ланцу снабдевања због пандемије ковид-19 и повећане потражње из Украјине, као и „других фактора".
„Дуготрајно време чекања, повезано са испорукама делова и сировина од добављача, одражава се на многе програме наоружања", истичу аутори извештаја.
Амерички председник Џозеф Бајден потписао је 24. априла закон о додели финансијске војне помоћи Кијеву укупне вредности 61. милијарду долара. То се догодило након готово пола године откада је Конгрес одобрио предлог тог закона.
Више од трећине овог износа, 23,2 милијарде долара намењено је попуњавању резерви САД. 13, 8 милијарди је предвиђено за куповину оружја за Украјину, 11,3 милијарди за „текуће војне операције САД у региону", 7,9 милијарди за одржавање функционисања украјинске владе и 26 милиона за континуирани надзор помоћи која се пружа Кијеву.
Москва је осудила испоруке оружја Кијеву и саопштила да се тиме само одуговлачи сукоб. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да нове испоруке оружја Украјини неће променити динамику у зони борбених дејстава.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала