- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Првомајски протести у Паризу: Полиција употребила палице и сузавац /видео/

© AP Photo / Thomas PadillaПрвомајске демонстрације у Паризу
Првомајске демонстрације у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
На првомајским демонстрацијама у Паризу избили су нереди, полиција је употребила палице и сузавац, има и повређених.
Првомајске демонстрације кренуле су са Трга Републике према Тргу нација. Међу учесницима је било неколико стотина екстремиста из „црног блока“, обучених у црно и лица покривених маскама и капуљачама. Убрзо након почетка шетње, они су почели да разбијају стаклене излоге и аутобуска стајалишта.
Након тога је интервенисала полиција. Екстремисти су на њих бацали петарде и стаклене флаше. Тада су полицајци почели да потискују демонстранте палицама. Обарали су људе на земљу, а неколико људи је повређено.
Када је колона стигла до Трга Бастиље, полиција је покушала да растури демонстранте. Блокирала је део Булевара Волтер гурајући људе назад, а на тргу су почели да бацају сузавац у масу.
Без обзира на то, екстремисти су наставили са уништавањем и исписивањем антикапиталистичких парола на излоге продавница.
Како је саопштила градска префектура, на данашњим демонстрацијама било је 18 хиљада људи. Претходно је синдикат Опште конфедерације рада саопштио да се, према његовим подацима, на демонстрацијама окупило 50 хиљада учесника. Синдикат је додао да је у целој Француској на улице изашло 200 хиљада људи.
Сваког Првог маја у Француској се традиционално одржавају шетње у част Дана рада. Према саопштењу полиције, најављено је укупно 270 акција у којима би могло да учествује од 130 до 150 хиљада људи.
Демонстрације поводом празника рада праћене су традиционалним позивима за боље услове за раднике и захтевима за веће плате, посебно у светлу предстојећих Олимпијских игара у Француској овог лета. Осим тога, ове године на демонстрацијама је приметно учешће пропалестинских активиста који захтевају, пре свега, прекид војних операција израелске војске у Појасу Газе.
Прослава Првог маја на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
ДРУШТВО
Данас се обележава Празник рада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала