- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракета, запущенная из комплекса Калибр. Архивное фото - Sputnik Србија

УЖИВО Оборени украјински дронови у Брјанској и Курској области; У Работину подигнута застава Русије

Пратите нас
Руске оружане снаге погодиле су штаб Оружаних снага Украјине у подручју трга Куликово поље у центру Одесе. Руске противваздушне снаге обориле су током ноћи шест беспилотних летелица Оружаних снага Украјине у четири региона земље.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 01.05.2024
Украјински медији јављају да је у Одеси избио пожар након напада руских снага.
Како је за Спутњик саопштио координатор илегалних проруских снага у Николајеву Сергеј Лебедев, руске снаге погодиле су око 22 сата складиште муниције украјинске војске у Кијевском округу Одесе.
22:24 01.05.2024
Руски ПВО системи уништили су украјински дрон изнад Брјанске области. У нападу није било жртава ни материјалне штете, саопштио је губернатор области Александар Богомаз на свом Телеграму.
22:10 01.05.2024
Руски ПВО системи оборили су украјински дрон авионског типа изнад Курске области, саопштио је губернатор области Роман Старовојт.
21:54 01.05.2024
21:43 01.05.2024
Један број западних партнера Украјине већ је доставио Кијеву оружје дугог домета, дозволивши му да га користи за нападе на Русију, изјавила је летонски министар спољних послова Бајба Браже.
„Постоје земље које су Украјини већ дале оружје, без оваквих ограничења (да се не изводе напади на територију Русије)... Наравно, не објављује се све јавно, чак је боље да се то не објављује до одређеног времена“, рекла је Браже у интервјуу објављеном на Јутјуб каналу украјинског портала „Европска правда“, одговарајући на питање о условима под којима се Кијеву испоручује оружје.
19:58 01.05.2024
Зграда америчког Министарства финансија у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
СВЕТ
САД прошириле списак антируских санкција
16:19 01.05.2024
Руска војска подигла је заставу Русије изнад села Работино на ореховском правцу запорошке линије фронта, саопштио је копредседник Координационог савета за интеграцију нових региона Владимир Рогов.
У Работину су још остала нека упоришта украјинских снага, додао је Рогов за Спутњик.
„Настављају се борбе. Наши момци су стигли до северне периферије села, где се раније налазио непријатељ, и подигли заставу Руске Федерације“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, иако су главне снаге украјинске војске напустиле Работино повлачећи се на нове већ припремљене положаје, неке од њих покушавају да одрже макар минимално присуство, пошто је село главно достигнуће Оружаних снага Украјине за годину дана покушаја контраофанзиве на овом делу фронта.
16:12 01.05.2024
Руска војска је разбила мит о супериорности америчког наоружања у свету, изјавио је председник комисије Јавне коморе Руске Федерације за суверенитет и копредседник Координационог савета за интеграцију нових региона Владимир Рогов.
„Кирби је прећутао с разлогом. ‘Атакамс’ је несумњиво озбиљно и страшно оружје, али је наша војска, уништавањем америчких ракета и других врста оружја, разбила мит о супериорности америчког оружја које се добро продаје широм света“, рекао је Рогов за Спутњик, коментаришући овонедељно саопштење руске војске да је оборено шест америчких оперативно-тактичких ракета „атакамс“.
Према његовим речима, „атакамс“ неће за кијевски режим постати супероружје способно да преокрене ток борбених дејстава.
У уторак је руско Министарство одбране саопштило да су руске снаге претходног дана обориле шест оперативно-тактичких ракета америчке производње „атакамс“. Координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби касније је демантовао. Такође је избегао питање колико су тачно ракета „атакамс“ Сједињене Америчке Државе испоручиле Украјини.
15:00 01.05.2024
Руски ПВО системи оборили су око 15,30 по локалном времену украјински дрон авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
14:53 01.05.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Полтавској, Сумској, Харковској, Николајевској, Одеској и Черниговској области Украјине.
12:30 01.05.2024
Руске трупе напале су положаје украјинске војске на северној периферији Харкова, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпора Николајева Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
„ФАБ (бомба) је долетео, највероватније на Бољшој Даниловке“, рекао је он.
Према његовим информацијама, тамо се и налазе положаји украјинске војске.
12:22 01.05.2024
Брифинг Министарства одбране Русије
▪Руске трупе погодиле су штаб оперативне команде Оружаних снага Украјине „Југ
▪Група Исток је заузела заузела повољније позиције у својој зони одговорности, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 110 војника;
▪Јединице групе „Југ“ заузеле су повољније положаје у ДНР;
▪Јединице групе „Центар“ побољшале су тактичку ситуацију и поразиле јединице три бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони одговорности групе „Запад“ око 30 војника;
▪Јединице групе Дњепар су погодиле положаје две бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошој и Херсонској области.
10:48 01.05.2024
Први ловац Ф-16 појавиће се у Украјини после васкрса, саопштио је представник украјинског Ратног ваздухопловства Иља Јевлаш.
Истовремено, Јевлаш није навео тачан датум, истакавши да су се рокови неколико пута мењали.
„Чекамо. Ми радимо са оним што имамо... Када први ловци стигну у Украјину, саопштићемо“, додао је он.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење кризе у Украјини, директно увлачи земље НАТО-а у сукоб..
09:43 01.05.2024
09:19 01.05.2024
Руске оружане снаге су погодиле хангар са украјинском војном техником у Дмитровки (Николајевска област), рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.
„Очаков и околина су били мало гранатирани. У Дмитровки је погођен хангар са техником. Локални канали пишу да ′тамо ништа није било′, али ми у то баш и не верујемо. То чега тамо ′није било′ одвезили су камионима“, рекао је саговорник агенције.
Он је такође напоменуо да су у протекла 24 сата у суседном Очакову погођени кампови које су Оружане снаге Украјине користиле за смештај војника.
„Поподне 30. априла погођени су објекти дуж обале Очакова, где су милитанти били размештени по разним туристичким центрима“, нагласио је Лебедев.
07:16 01.05.2024
Украјинска војска је користила касетну муницију током гранатирања Горловке, где су повређени дете и жена, јавља дописник Спутњика.
Мета напада било је стамбено насеље у Никитовском округу Горловке. У том подручју се види много малих кратера, типичних за употребу касетне муниције. Пронађени су и одговарајући фрагменти граната.
07:14 01.05.2024
„Протекле ноћи спречен је још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летелица на објекте на територији Руске Федерације“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како су истакли, дежурне снаге ПВО пресреле су и уништиле шест украјинских беспилотних летелица, од којих три над територијом Вороњешке области, једну над Рјазанском области, једну – над територијом Белгородске области и још једну над територијом Курске области.
07:08 01.05.2024

„Током ноћи ракете су пале у центар града. Одески покрет отпора пише да су одјекнуле три експлозије, друга веома снажна у правцу Куликовог поља, где се налази украјински штаб Југ“, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге.

Како је навео, много кола хитне помоћи је отишло у том правцу. Све око Куликово поље је блокирала војска. Између два удара зачула се ракета ПВО, из правца Школског аеродрома, затим и слаба експлозија.
Око поноћи погођен је град Черноморск (бивши Иљичевск) у Одеској области – погођена је бочна страна луке, снажна експлозија праћена детонацијом.
Као одговор на нападе Оружаних снага Украјине на цивилне циљеве, руске трупе редовно изводе нападе на положаје Оружаних снага Украјине и плаћеника, као и на инфраструктуру: енергетске објекте, одбрамбену индустрију, војну администрацију и комуникације Украјине. Истовремено, секретар за штампу председника Дмитриј Песков је више пута наглашавао да војска не напада стамбене зграде и јавне установе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала