- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Које врсте тактичког нуклеарног оружја има Русија?

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаИскандер-М
Искандер-М - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Руска војска планира вежбе тактичког нуклеарног оружја (ТНВ) као одговор на „провокативне претње“ НАТО-а о размештању трупа у Украјини.

Шта су тактичке нуклеарне бомбе?

ТНВ, или нуклеарно оружје на 'бојном пољу' су класа нуклеарних бомби које су САД први пут развиле 1950-их за употребу против непријатељских трупа и других 'тактичких' циљева. СССР је створио сопствену линију ТНВ-а, од којих су многи стандардизовани са конвенционалним системима наоружања.
Експлозивна снага модерних ТНВ креће се од фракција килотона до око 50 килотона. Поређења ради, америчка нуклеарна бомба бачена на Хирошиму 1945. имала је снагу од око 15 килотона.

Колико ТНВ-а има Русија?

Величина руских залиха ТНВ се држи у тајности, али Федерација америчких научника процењује да има укупно између 1.000-2.000 нуклеарних бомби (што је мање од 22.000 у 1991. години). Ово оружје не подлеже ограничењима споразума која утичу на стратешке нуклеарне арсенале.

Која средства Русија има да употреби своје тактичко нуклеарно оружје?

Русија има низ средстава за употребу ТНВ-а, укључујући:
🔺копнене ракетне системе Искандер-М
🔺бродске и ваздушне крстареће ракете Калибар и Кх-59
🔺ракете и бомбе са слободним падом лансиране из ратних авиона укључујући Су-34, Ту-142, Ту-22М3, Су-24, Су-25, МиГ-31К и Су-57.
🔺подморнице крстарећих ракета класе Јасен теоретски могу да носе ТНВ.
🔺мање ТНВ могу бити испаљене стандардним руским хаубицама калибра 152 мм, попут Мста-С/Б, Акација и Гиатсинт-С. Направљени су специјално развијени нуклеарни артиљеријски меци за топ Пион/Малка калибра 203 мм и минобацачки систем 240 мм Тулпан.

Колики домет имају руски ТНВ?

С обзиром на њихову компатибилност са бројном другом муницијом и лансирним платформама, руски ТНВ теоретски могу да погоде мете на удаљености од неколико километара до 8.500+ километара.

Руски ТНВ адут

Руски тактички нуклеарни арсенал такође укључује јединствени адут: 53Т6, антибалистичку ракету совјетског дизајна коју користи систем против балистичких ракета А-135 који чува Москву. Наоружани нуклеарном бојевом главом од 10 килотона, 53Т6 су намењени да пресрећу и уништавају долазеће стратешке ракете брзинама до 17 маха и са удаљености до 100 км. Пројектилима пресретачима са ТНВ наоружањем такође могу бити опремљени системи противваздушне одбране С-300 и С-400.

Ризици од ескалације

У погрешним рукама, ТНВ могу представљати ризик од стратешке ескалације, пошто њихова експлозивна моћ сама по себи није довољно висока да би имала последице у смислу краја света, чиме се теоретски смањује њихов праг употребе. На срећу, за разлику од САД које дозвољавају да се нуклеарна оружја користе превентивно, па чак и против ненуклеарних противника, Русија има строга ограничења на свом нуклеарном арсеналу, укључујући ТНВ. Његова употреба зависи од непријатељских напада уз употребу оружја за масовно уништење, или конвенционалне агресије која је толико озбиљна да доводи у опасност опстанак Русије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала