- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Портпарол Стејт департмента: САД се противе инвазији на Рафу без обзира на одговор Хамаса

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Уђи у базу фотографијаСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
САД се противе израелској инвазији на град Рафу, без обзира на Хамасов одговор о предлогу прекида ватре, изјавио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.
"Не можемо да подржимо операцију у Рафи како је тренутно замишљена", рекао је Милер и додао да САД нису виделе кредибилан план за заштиту 1,5 милиона цивила заробљених у том граду на југу Појаса Газе, преноси Ал Џазира.
Он је истакао да су САД и пре последњег одговора Хамаса на предлог о прекиду ватре, јасно ставиле до знања да не подржавају Израел у намери да покрене војну операцију пуног обима у Рафи.
Милер је такође изразио забринутост због израелске наредбе да се евакуишу житељи источног дела Рафе.
"Не постоји ефикасан начин да им се подели помоћ и да се осигура да имају приступ склоништу, приступ санитарним условима на местима на која би отишли", упозорио је Милер.
Израелски војни радио је данас јавио да је израелска војска почела евакуацију палестинских цивила из Рафе пре отпочињања офанзиве на тај град.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је јуче одбацио међународни притисак да заустави рат у Појасу Газе поручивши да ако Израел буде приморан да буде сам, остаће сам.
"Кажем светским лидерима: никакав притисак, никаква одлука било ког међународног форума неће спречити Израел да се брани", рекао је он, говорећи на енглеском и истакао "никада више - то је сада".

САД анализирају одговор Хамаса на предлог о прекид ватре

Сједињене Америчке Државе анализирају одговор Хамаса на предлог о прекид ватре и разговараће о томе са савезницима на Блиском истоку у наредним сатима, изјавио је Милер.
"Могу да потврдим да је Хамас дао свој одговор. Сада анализирамо тај одговор и разговарамо о њему са нашим партнерима у региону", рекао је Милер, преноси Ројтерс.
Милер је потврдио и да је директор ЦИА Бил Бернс у региону где "ради на овом питању у реалном времену".
Палестинска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
СВЕТ
Хамас прихвата предлог Египта и Катара о прекиду ватре у Гази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала