Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Си стиже у Београд – дочекују га српски мигови: Кинеску делегацију обезбеђиваће 3.400 полицајаца

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг долази данас у званичну посету Београду, а како Танјуг сазнаје за његов долазак су предузете велике мере безбедности, па ће његову делегацију обезбеђивати 3.400 полицајаца.
Сија ће дочекати српски ловци МиГ-29 који ће пратити његов авион од границе, а на београдском аеродрому ће у његову част бити постројена гарда Војске Србије.
Дуж ауто-пута у Београду ће бити постављене кинеске и српске заставице, а свечани дочек кинеске делегације, која броји 400 људи, биће организован и испред Палате Србија, а планирано је и потписивање више од 30 споразума.
Биће организован и свечани ручак, а кинески председник ће имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом "Ово је Србија".
Кинеског председника угостиће председник Србије Александар Вучић.
Си је последњи пут био у Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.
Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.
Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година, од избијања пандемије ковид-19 и током ове европске турнеје посетиће само три европске престонице - Париз, Београд и Будимпешту.
Петодневну турнеју почео је посетом Француској 5. маја, 7. маја долази у Београд, а након тога очекује га посета Будимпешти.
Приликом последњег сусрета кинеског и српског председника у октобру прошле године у Пекингу, поред Споразума о слободној трговини, потписано је и више билатералних докумената, попут оних о сарадњи полиције у управљању ванредним ситуацијама, о изградњи саобраћајница, српско-кинеског индустријског парка, извозу јабука, дигитализацији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала