Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Суд у Хагу: Младићеви адвокати траже његово пуштање због лечења у Србији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Међународног суда УН у Хагу
Зграда Међународног суда УН у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Адвокати генерала Ратка Младића, који издржава доживотну казну затвора у Хагу, траже његово хитно ослобађање из здравствених разлога и лечења у Србији.
У захтеву, који је објављен на веб-страници Међународног механизма кривичних судова (ММКС), адвокати траже од судија да пусте Младића (82) на лечење у Србију због здравственог стања које је потенцијално опасно по живот.
Познато је да Младић пати од когнитивних оштећења и да је најмање два пута ове године био хоспитализован, подсећа Ројтерс.
Младић служи казну у притворском центру УН у Хагу од правоснажне пресуде након жалбе 2021. године.
Према речима његових адвоката, Младић може да добије посебан третман у Србији због своје болести, а пресељење би уклонило и језичке баријере које представљају потешкоће у комуникацији.
Није познато када ће судије ММКС-а, који се бави Младићевим случајем, одлучивати о овом захтеву.

Дарко Младић: Немамо потпуне информације, знамо да је генерал био критично

Генерал Ратко Младић се пре нешто више од две недеље нашао у критичном здравственом стању и био је пребачен у болницу, изјавио је данас његов син Дарко Младић и истакао да су најпре о томе добили само кратку информацију да је имао озбиљан проблем.
"Касније, после неколико дана смо добили информацију да се налази у животно опасној ситуацији и до дан данас он се полако опоравља од тих проблема. Међутим, ми смо јако забринути с обзиром на то да је прошло две недеље и нисмо добили никакве конкретне налазе око тога шта се десило. Знамо само да не може да устане из кревета, да једва говори и знамо дијагнозу, међутим не бих тренутно да је саопштавамо јавности, али углавном он се налази у ситуацији у којој му је угрожен живот", рекао је Дарко Младић у изјави за Радио Републике Српске.
Дарко Младић је додао да не добијају налазе да би се уверили колико је та ситуација озбиљна и да су из тог разлога тражили да се генерал пребаци на лечење у Србију.
"Добили смо неке штуре повратне информације, али ми и даље не добијамо оно што је суштински јако битно, а то је да добијамо тачне налазе кад је пребачен у болницу, као и какво је садашње стање. Он је сад нешто боље, али нама је и даље, из овога што смо видели до сада, јасно да су потребне одређене методе лечења које он тамо не може да добије", рекао је Дарко Младић и истакао:
"На неки начин медицинска служба Трибунала крије од нас те налазе, што није први пут. Зато смо се обратили суду, тражили смо пребацивање лечења у Србију јер изгледа да тамо не може више да добије потребну негу. Тражили смо и да нам се доставе хитно сви његови налази што је он одобрио, сложио се, али ево ми још увијек немамо никакве налазе од тога осим неког, да кажем, описа који је недовољан".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала