- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Свети Ђорђе убија цара - икона која крије многе тајне /фото/

© Fotolia / Andrii ZhezheraЦрква св. Тројице у Гергети у Грузији
Црква св. Тројице у Гергети у Грузији - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Један од најпоштованијих светаца у хришћанском свету је свети Ђорђе. Он је, углавном, представљен на иконама како убија аждају, али да ли је заиста то била митска животиња или ипак човек, владар, цар?
Грузија – једна од најстаријих хришћанских држава на свету. У манастиру, у планинама Сванетије, налази се необична икона из 10 века. На њој је насликан свети Ђорђе, под пуном ратном опремом, како копљем пробада, не аждају, што се обично може видети на фрескама, већ човека са мачем, како се претпоставља, римског цара Диоклецијана (284-305).
Зашто баш овог римског цара? Његово време је остало упамћено по највећим прогоном хришћана у историји. Њих су у групама изводили у амфитеатре на растрзавање дивљих животиња. Управо он је покренуо судске процесе против Хришћана, под оптужбом да су непријатељи државе. Те сцене су биле надахнуће многих писаца, режисера. Сетимо се само књиге и истоименог филма „Кво вадис“.
Резултат суђења хришћанима је био тај да су њихова имена остала забележена у Житијима светаца. Диоклецијан је створио огроман број хришћанских великомученика! Један од њих био је и Свети Ђорђе који је, иако аристократа и војник, завршио живот у тамници након дугог мучења јер није хтео да се одрекне хришћанске вере.
Данас, Свети Ђорђе се сматра заштитником Грузије, где се и чува икона свеца како убија цара Диоклецијана. Ко је аутор иконе - остаје непознаница.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала