- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Богдан Диклић добитник награде „50 година“ Мотовун филмског фестивала

CC0 / / Филм у биоскопу - илустрација
Филм у биоскопу - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Прво издање „Синехила“ филмског фестивала, који овдашња публика памти под називом Мотовун филм фестивал одржаће се у новом дому у Горском котару, у друштву „првог госта” ове дуговечне смотре – легендарног глумца Богдана Диклића и овогодишњег лауреата фестивалске награде 50 година.
Награда се традиционално додељује људима који су се својом полустогодишњом каријером заувек уписали у историју филмске уметности, а само признање старо је колико и сам фестивал, који ове године обилежава своје 26. издање, саопштили су организатори.
У педесет година завидне каријере овај свестрани позоришни, филмски и ТВ глумац остварио је више од 200 улога у неким од најпопуларнијих регионалних филмова, серија и представа, а његово пријатељство с Мотовун филм фестивалом кренуло је од самих фестивалских почетака. Наиме, Богдан Диклић први је гост који је стигао на Фестивал, поводом пројекције сада већ култне црне комедије „Буре барута“ (1998) редитеља Горана Паскаљевића.
Дошавши неколико дана раније, Диклић је био ту када је фестивал направио своје прве кораке на месту које ће постати свима омиљено филмско брдо, а сада ће управо у његовом друштву фестивал потрчати и својим новим обронцима.
Рођен 1953. године у Бјеловару, Диклић је овде провео своје детињство и рано школовање, све до одласка на студије у Београд, који је постао његов други дом.
Још данас снажно везан уз свој родни крај, користи сваку прилику како би навратио у Бјеловар, где је и започео глумачку каријеру те открио љубав према филмској и позоришној уметности: „Први биоскоп у којем сам био је бивши биоскоп Партизан, прво позориште у којем сам био као гледателац је данашњи Дом културе”.
Добитник је многобројних награда и признања за свој уметнички рад. За улогу Славка у „Обрани и заштити“ (2013) Боба Јелчића, који је приказан и на „Берлиналу“, Диклић је овенчан Златном ареном и Срцем Сарајева, а Златну арену добио је и за споредну улогу у комедији „Седамдесет и два дана“ (2010.) Данила Шербеџије. Добитник је и Награде „Павле Вуисић“ Удружења филмских глумаца Србије.
Концерт руске вокалне групе Хор Турецког у Београду - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
КУЛТУРА
„Добро вече, братски Београде“: Популарна руска група одушевила грађане престонице /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала