- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ненадани херој шокирао Обрадовића и повео Гудурића у борбу за врх Европе!

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарко Гудурић
Марко Гудурић - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
Пратите нас
Ник Калатес, грчки кошаркаш који је током целе каријере кубурио са шутем за три поена, са две погођене тројке у продужетку пете утакмице плеј-оф серије повео је свој Фенербахче, заједно са Марком Гудурићм, на завршно такмичење Евролиге, док је празних шака остао Монако који тренира Саша Обрадовић.
Пета утакмица, мајсторица, отишла је у продужетак пошто је Окобо на терену свог Монака промашио шут за победу, а у додатних пет минута боље се снашао Фенербахче и на крилима Калатеса обезбедио пласман на завршни турнир Евролиге.
Турска екипа је као гост славила са 80:79 и прекинула је традицију дугу 19 утакмица у којима је мајсторице добијала домаћа екипа.
Исто је учинила и екипа Олимпијакоса, савладала је Барселону у гостима са 63:59 после великог преокрета, а претходно су на завршно такмичење отишли Реал и Панатинаикос.
Фенербахче је боље отворио утакмицу, стекао предност и чувао је све до поена Окоба на три минута до краја прве четвртине.
Са четири узастопна поена Монако је повео са 15:11 у последњем минуту, а потом је Калатес смањио разлику на посед, чиме је и завршен уводни квартал.
Монако је боље ушао у игру после одмора, стекао је седам поена вишка тројком Блосомгејма (20:13), са две тројке се Фенер вратио у игру, али је тим из Кнежевине одбио налет, чак и после невероватног поготка Гудурића.
На поене Монтејунаса у финишу четвртине одговорио је Вилбекин тројком за коначних 40:35 за Монако после 20 минута игре.
Размениле су екипе по једну тројку на старту треће деонице, али је уследила серија од пет поена гостију за егал од 45:45.
Монако је вратио контролу игре, поново стекао седам поена вишка пошто је Џејмс изнудио фаул Калатеса при шуту за три, али је Фенер успео поново да се врати и преокрене на 56:55 са шест поена Биберовића у низу за крај деонице.
Гудурићевом асистенцијом за Папајаниса Фенер је комплетирао серију од 10:0 на старту последњег квартала, Лојд је потом надмудрио српског репрезентативца и погодио уз фаул за изједначење на 58:58.
Уследио је дужи прекид због проблема са записником и статистиком, судије су биле у чуду, као и сви актери на терену, док су за записничким столом надлежни покушавали да утврде грешке и обезбеде услове за наставак меча, после само једног минута одиграног у четвртој четвртини.
Низ промашаја после паузе прекинуо је Гудурић, Калатес је потом награђен слободним бацањима, а када се Монако поново приближио Гудурић је убацио тројку за 67:63, али је потом изгубио лопту и омогућио Џејмсу и Окобу да преокрену резултат на 74 секунде до краја.
Уследила је тројка уз помоћ табле Вилбекина, Окобо је изједначио на 70:70, Вилбекин је потом изгубио лопту, а Окобо није желео да дода лопту Џејмсу, одлучио се да решава све сам и промашио је шут за победу што је значило додавних пет минута у петој утакмици серије.
Џејмс се наљутио на све, убацио је тројку за вођство, уследио је минут без поена обележен лошим одлукама на обе стране, за 11. смену у предности потрудио се Вилбекин, наредну је режирао Окобо, а због дирања мрежице Папајаниса Монако је повео са 77:74 на 76 секунди до краја.
Калатес је тројком изједначио, Џејмс је затим надмудрио Гудурића и Папајаниса, али је Калатес убацио још једну тројку за поен предности.
Уследио је последњи напад Монака, Калатес је украо лопту, а Папајанис је био бољи у скоку за крај утакмице и велико славље турске екипе у Монаку.
Управо је Калатес био најбољи у тиму Фенера са 14 поена, толико је уписао и Вилбекин, Биберовић је остао на 13, док је Гудурић уз десет поена имао по три скока и асистенције.
У пораженом саставу Џејмс је имао 20 поена, Монтејунас је остао на 16, а Окобо на 15 уз пет асистенција.
Са друге стране, дуел Барселоне и Олимпијакоса је донео веома мало поена за прво полувреме, домаћи шпански тим је првих 20 минута решио у своју корист са свега 27:25.
У малом броју поена истакао се Лапровитола са 13 поена за Барсу, Калинић је имао само два скока, а на другој страни био је запажен Милутинов са пет поена, четири скока и две асистенције, док Петрушев није имао учинак за четири и по минута на паркету.
Са друге стране, дуел Барселоне и Олимпијакоса је донео веома мало поена за прво полувреме, домаћи шпански тим је првих 20 минута решио у своју корист са свега 27:25.
У малом броју поена истакао се Лапровитола са 13 поена за Барсу, Калинић је имао само два скока, а на другој страни био је запажен Милутинов са пет поена, четири скока и две асистенције, док Петрушев није имао учинак за четири и по минута на паркету.
Барса је чувала предност у наставку, имала је чак и осам поена вишка у трећој деоници, али је дозволила ривалу да стигне до изједначења од 40:40 пред последњи квартал.
И опет су Каталонци имали боља решења, али од резутата 49:49 Олимпијакос је постигао осам узастопних поена што је била довољна залиха за коначну победу од 63:59.
На крају је најефикаснији у грчком саставу био Шакил Мекисик са 12 поена, Милутинов је дуел завршио са по десет поена и скокова, док је Петрушев уписао пет поена уз три ухваћене лопте.
У тиму Барсе Лапровитола је имао 17 поена уз седам скокова, а Калинић је меч завршио без поена, са три скола.
Олимпијска застава и кругови - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СПОРТ
„Олимпијским играма не прети терористички напад“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала