Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија памти хероје: Положени венци на Спомен-комплексу гробља ослободилаца Београда /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићБесмртни пук у Београду
Бесмртни пук у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
На Спомен-комплексу гробља ослободилаца Београда положени су венци поводом 79. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.
Церемонија је обухватила свечано полагање венаца на Споменик ослободиоцима Београда, Вечну ватру и на Споменик Црвеноармејцу.

Венце су положили амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и представници владе Србије, представници амбасада Белорусије, Казахстана и Азербејџана, потпредседник Владе Србије Александар Вулин, министри Ненад Поповић, Немања Старовић, Милица Ђурђевић-Стаменковски и Никола Селаковић, као представници Града Београда.
Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да српско-руско пријатељство, без обзира на политички контекст, нико не може да угаси и прекине, јер између два народа, како је рекла, постоје нераскидиве везе које трају вековима и које су у вечном памћењу и једног и другог народа.
"Одајући почаст онима који су извојевали победу којом је заустављено проливање крви десетине милиона људи у читавој Европи шаљемо поруку да, памтећи заједничку прошлост, нећемо дозволити да нам било ко ускрати право да градимо и заједничку будућност", истакла је министарка.
Додала је да Република Србија није желела уведе санкције Руској федерацији, одолевајући снажним спољнополитичким изазовима, као и да ће сасвим сигурно остати на том принципијелном путу.
"Нека је слава нашим прецима који су дали животе да бисмо ми данас били слободни", закључила је министарка Ђурђевић Стамековски.
Поводом Дана победе над фашизмом Бесмртни пук је у знак сећања на хероје Другог светског рата прошао улицама Београда од Вуковог споменика до комплекса Гробља ослободилаца Београда.
Окупљени су носили фотографије предака хероја који су учествовали у борби против фашиста.
Вијориле су се заставе Србије и Русије, а учествовали су и припадници Ноћних вукова.
У оквиру државне церемоније обележавања Дана победе над фашизмом, помоћник министра за рад, борачка и социјална питања Сања Лакић положила је венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали у 13 часова, док ће у 20 часова у Народном позоришту бити одржана Свечана академија.

Нови Сад обележио Дан победе над фашизмом

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић положио је данас венце на Спомен гробљу поводом Дана победе над фашизмом - 9. маја 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.
"У име Града Новог Сада заједно сам са представницима Јужнобачког управног округа, Градског одбора СУБНОР-а, Организације резервних војних старешина и представницима Војске, одао почаст свим херојима погинулим у Другом светском рату, на овај дан који се свечано обележава у великом броју земаља света", рекао је Ђурић, а саопштено је из Града Новог Сада.
Он је навео и да се на данашњи дан сећамо свих оних који нису дочекали 9. мај и који су своје животе заложили да бисмо ми данас живели у слободи, као њихови потомци.
Додао је да се сећамо и свих преживелих, који су се снажно борили и успели да окусе слободу након свих мука и жртава.
"Морамо одати признање и савезничким армијама и захвалити свима који су допринели овој победи живота над смрћу, добра над злом, заједно са нашим народноослободилачким покретом. Тог дана, 9. маја 1945. године, слобода се капитулацијом Нацистичке Немачке промолила кроз тамне облаке Другог светског рата и указала на боље сутра", рекао је Ђурић.
Истакао је да је овај датум истовремено и дан вере и наде, дан који нас оснажује.
"Ми данас уживамо у слободној земљи, модерном Новом Саду, који је израстао у снажан привредни, универзитетски и културни центар, а за то првенствено треба да захвалимо славним прецима, ослободиоцима, јунацима и свим генерацијама пре нас", рекао је Ђурић и честитао грађанима 9. мај - Дан победе над фашизмом и нацизмом.
Председник Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије у Новом Саду, Милован Вујић који је истакао историјску важност обележавања овог догађаја.
"У Другом светском рату страдао је велики број људи у Европи а највише недужни цивили. Ја као председник СУБНОРА- а, и као потомак борца уз велику подршку Града трудићу се да и наредних година обележавамо овај датум у славу свих бораца и оних који су животе дали за нашу слободу и мир", рекао је Вујић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала