- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чувени Рус одржао предавање у Новом Саду: „Када сам ишао у манастир Хиландар...“

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаЈемаљаненко и Путин
Јемаљаненко и Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Студенти Факултета за спорт и физичку културу имају велику част и одговорност, јер ће их као тренере будући спортисти слушати чак више и него родитеље, рекао је чувени руски шампион Фјодор Јемаљаненко на предавању одржаном током квалификационих борби првог дана ЕП у самбу.
„Ваша мисија је да изградите не само велике спортисте, већ добре људе и личности“, поручио им је Јемаљаненко.
Затим је нагласио колико образовање има велику улогу.
Јемаљаненко је студирао у Белгороду, а сад је на докторским студијама.
„Морамо да спортисте учимо моралним нормама, да буду духовно јаки. Данас многи људи, чак и у спорту, вређају друге. Понекад говоре и речи које не смеју да се изговарају, увредљиве чак и за породицу. На нама је да их усмеримо да буду не само такмичари који ће побеђивати, већ и личности за пример“.
Међу бројним питањима, било је једно везано за књиге које Јемељањенко воли да чита.
„Читам руску класичну литературу и књиге које су посвећене духовности. Извињавам се, али ово што се пише данас не да ми се читам. Такође, волим да читам историјске књиге. Кад сам ишао на манастир Хиландар, изградио сам топао и леп однос са монасима, тамо сам чуо о монаху Калисти“.
Неке његове животне прилике и ситуације су ми препричане, толико су ми ушле у срце да сам почео да тражим књиге о њему на руском, али на жалост није било превода, додао је он.
„Тражили смо човека који га је исповедао, мој брат Жељко се бавио тим питањем, на жалост током пандемије ковида тај човек је преминуо. Нашли смо његову ћерку, замолили је да одштампа књигу на руском. Понудили смо и да новчано помогнемо, али је одбила рекавши да је то успомена на њеног оца. Хвала Богу, исповест је одштампана је и сад је доступна и у Русији јер кроз причу тог монаха се препричава историја српског народа“, истакао је Јемаљаненко.
Фјодор Јемаљаненко - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2024
СПОРТ
Фјодор за Спутњик: Не постоји народ који више воли Русију од Срба /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала