- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак: „Највише се спремам за Ролан Гарос, Олимпијске игре и Вимблдон“

© AFP 2023 / VALERY HACHEНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, припрема се за мастерс у Риму, а пред свог првог меча одржао је конференцију на којој је истакао да је на добром путу да темпира форму за Ролан Гарос.
Није било изненађења када је Новак Ђоковић одјавио мастерс у Мадриду, а сада је у Риму и сам потврдио да му се турнир у шпанској престоници није уклапао у распоред.
„Мадрид није био део мог распореда. План је био да играм овде, то је у суштини то“, рекао је Новак.
Добио је питање о томе како се физички осећа, с обзиром на то да од почетка сезоне често има ситуације у којима се брзо умара.
„Имао сам много времена и за одмор и забаву. Такође сам имао и добре тренинге. Стигао сам пре два дана да осетим централни терен, остао сам мало да тренирам пре првог меча са најбољим играчима. Наравно, увек је другачије када са њима тренираш, можеш да видиш где је твоја игра и мислим да је то добар начин припреме за званичне дуеле. Мислим да сам на добром путу да темпирам форму за Ролан Гарос. Надам се да ћу моћи у Риму да играм боље него у Монте Карлу, увек је жеља да стигнеш далеко. Али, видећемо. Другачији је концепт сада. Први пут су Рим и Мадрид практично турнири који трају две недеље, као Индијан Велс и Мајами. Мислим да то даје више времена за опоравак између мечева, мислим да ће за мене то бити корисно“, рекао је Ђоковић.
Иако у Аустралији и Индијан Велсу није био ни близу свог најбољег тениса, Новак је у Монте Карлу играо далеко боље, а у полуфиналу га је савладао Каспер Руд. После прва два турнира у сезони одлучио је да се растане са Гораном Иванишевићем, а са њим је у претходном периоду радио Ненад Зимоњић.
„Тренутно радим са кондиционим тренером са којим сам радио годинама. Није ми било потребно много времена да се прилагодим његовом програму и приступу. Познајемо се веома добро. Зато имам осећај да смо од почетка усклађени у смислу онога што желимо да урадимо, како приступамо програму и тренингу на терену и ван њега. Тако је и са Ненадом. Задовољан сам како је протекло претходних десет до 14 дана по питању тренинга и припрема за овај турнир, али посебно за Ролан Гарос, Вимблдон и Олимпијске игре. То је оно за шта се највише спремам. Видећемо како ће све то бити пренето на терен, тај рад коме смо посвећени. Другачије је када спарингујеш са играчима који нису из топ 10, а потпуно другачије када је то неко ко то је велики ривал. Јуче сам тренирао а Димитровом, данас са Рунеом. То је за мене добра прилика да осетим терен и припремим се за саме мечеве“, поручио је Новак.
Млади играчи већ имају велики број људи у тиму што српски ас сматра важним сегментом који он није могао да има у тим годинама.
„Увек сам за то да имате квалитетне људе у пратњи, да су то људи који су експерти у свом послу, који имају знање, разумеју и психологију, који знају како прићи човеку са те емотивне стране и који знају када ти треба помоћ, а када ти је потребан простор. Такође, важно је имати кондиционог тренера, тренера који такође све то разумеју јер проводите много времена заједно. То су људи које виђате више него своју породицу, посебно када сте млади, када путујете буквално сваке недеље у години. Наравно, за мене је другачије него за младе момке. Мислим да ја нисам имао тим у правом смислу те речи до 18. године. До те мере да смо делили тренере, путовали у групама.. Била су то друга врмена“, рекао је Новак.
Потом је објаснио због чега он није био у могућности да тако млад има тим.
„Ја сам одрастао у Србији, у то време је цела земља пролазила кроз тежак период. Са економског становишта, за нас је то било готово немогуће, то да имаш личног тренера и сличне ствари. Ако ниси имао спонзора, некога ко те финансијски подржава, једноставно је било немогуће. За мене је било мало другачије него за неке момке које виђам данас на Туру. Али, ако сте из италијанске, француске, америчке, британске фередације – другачије је. Имају све те услове, инфраструктуру, систем подршке и то много олакшава све. Са друге стране, живот и не би требало увек да буде лак. Кроз тешке ситуације се учи. Много ценим та путовања, на челенџере и мање турнире, на које сам путовао сам. Мислим да је то такође вредна животна лекција, да научиш да можеш дам, да можеш да будеш независан. Мислим да је заправо важно да имате комбинацију те две ствари, за младог играча свакако“, присетио се Новак.
Упитан је српски ас да прокоментарише Рафаела Надала и чињеницу да ће ове године Шпанац играти свој последњи Ролан Гарос
„Мислим да је то један од највећих изазова које можете да имате у тенису – да играте против Рафе на Ролан Гаросу. Знамо његове успехе. Мислим да сам ја играо против њега више пута од било ког другог играча на том терену. Терен је већи. Има више простора и то утиче на преглед и имате осећај да играте на тврдој подлози. А он воли да стоји далеко на ритерну. Некада када је заиста у мечу, готово да не прави грешке. И осећаш се кадо да је непробојан. Као да је зид. И заиста је невероватан изазов играти против њега на Ролан Гаросу. Он је феноменалан спортиста. Интензитет који он уноси у меч, посебно на Ролан Гаросу је нешто што се ретко виђа уопште у спорту. Сигиран сам да ће за њега то бити веома емотиван турнир, као што је био и Мадрид, као што ће бити и овде. Али, на Ролан Гаросу посебно“, истакао је Новак.
Први рекет света и даље чека првог противника у Риму. У првом колу је слободан док ће у другом играти против победника дуела Роман Сафијулин – Корентан Муте.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
СПОРТ
Јокићеве прве речи после награде: „Свидело ми се што прошле године нисам био МВП“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала