- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Памтимо их! Нису само ослободили Београд него и – целу Европу

© Sputnik / Лола Ђорђевић / Девојчица на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, БеоградДевојчица на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, Београд
Девојчица на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, Београд - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Између српских и руских застава промаљале су се црно-беле фотографије јунака који су учествовали у борби против фашиста и нациста. Урамљене ликове оних који су извојевали победу у Другом светском рату носили су уздигнуто поносни потомци хероја. Цвеће су полагали синови, ћерке, унуци, праунуци, па и чукунунуци ослободиоца модерног света. Памтимо их.
Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележен је полагањем венаца на спомен-комплекс гробља ослободилаца српске престонице.
Организација „Бесмртни пук“ је у знак сећања на хероје Другог светског рата прошла улицама Београда, од Вуковог споменика до Гробља ослободилаца Београда.
© Sputnik / Лола Ђорђевић / Дечак на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, БеоградДечак на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, Београд
Дечак на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, Београд - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Дечак на дефилеу у част Дана победе у Другом светском рату, Београд
Уз њих су шетали грађани, стари и млади, породице са децом, браћа и сестре. Деца су сачекала интонирање српске и руске химне, након чега су се разјурила око Вечне ватре, где су њихови родитељи, баке и деке, полагали цвеће.

Победа и тачка

Небојша Кузмановић из међународног патриотског покрета за очување личног сећања на генерације из Другог светског рата – Гвоздени пук, сматра да је значај данашњег дана неспоран и неупитан.
© Sputnik / Лола Ђорђевић / Интонирање српске и руске химне при полагању венаца за Дан победе у Другом светском ратуИнтонирање српске и руске химне при полагању венаца за Дан победе у Другом светском рату
Интонирање српске и руске химне при полагању венаца за Дан победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Интонирање српске и руске химне при полагању венаца за Дан победе у Другом светском рату
Битно је да данас будемо овде како бисмо обележили 9. мај и победу над нацистима. Не треба да се доводи у питање уопште зашто је данашњи дан битан. Више од 35 милиона Словена је тада погинуло, а и нациста је највише погинуло у борбама против Словена. Ми смо тај рат изнели, ми смо у њему победили и морамо да га обележавамо. Треба знати ко су нам били непријатељи. Ко год је чуо за Мајн кампф и упустио се у читање таквог смећа може да види да је Хитлеров главни непријатељ словенски свет. Овде смо зато што је ово наша победа над злом које је хтело да нас уништи. Мени је прадеда учестовао у ослобођењу Београда, био је на Сремском фронту, а после је као волонтер отишао са Русима на Берлин. Хвала прецима за њихова славна дела, испричао је он за Спутњик.
Његова колегиница из „Бесмртног пука“, Јана Јеротијевић, истиче да готово нема те особе чији преци нису учествовали или настрадали у том рату, укључујући и њену породицу из околине Крагујевца. Многи су настрадали, а данас им се не памте имена и презимена. Из овог разлога је битно, каже она, да смо данас овде, да отргнемо све те небројене и, нажалост, често безимене јунаке, а наше претке, од заборава.
© Sputnik / Милица Тркља / Небојша Кузмановић и Јана Јеротијевић из организације ,,Бесмрнти пук Србија"Небојша Кузмановић и Јана Јеротијевић из организације ,,Бесмрнти пук Србија"
Небојша Кузмановић и Јана Јеротијевић из организације ,,Бесмрнти пук Србија - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Небојша Кузмановић и Јана Јеротијевић из организације ,,Бесмрнти пук Србија"

Мој деда није ослобађао Београд

Рускиња Маријана положила је цвеће поред пламена Вечне ватре са својим супругом. Деца су им, кажу, у школи, па нажалост нису могли да дођу. Ипак, то нема везе, јер се њих двоје труде да својим потомцима објасне у чему је значај и величина подвига њихових предака. У Србији живе тек годину дана, али српски причају перфектно.
© Sputnik / Милица Тркља / Маријана и њен супруг - Руси који полажу цвеће на Вечну ватру приликом Дана победе у Другом светском ратуМаријана и њен супруг - Руси који полажу цвеће на Вечну ватру приликом Дана победе у Другом светском рату
Маријана и њен супруг - Руси који полажу цвеће на Вечну ватру приликом Дана победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Маријана и њен супруг - Руси који полажу цвеће на Вечну ватру приликом Дана победе у Другом светском рату
Живимо овде већ годину дана и данашњи дан је за нас веома значајан, а ми смо врло поносни. Срби и Руси су врло наклоњени једни другима, што је за нашу породицу, поготово децу, значајно. Наша деца знају одлично зашто је Дан победе битан и шта је радио њихов прадеда.
Маријанин деда није учествовао у ослобађању Београда, каже она кроз осмех и додаје – учестовао је „само“ у ослобађању Европе.
© Sputnik / Милица Тркља / Руске девојчице се играју поред српских и руских официра, спомен-комплекс ослободиоцима БеоградаРуске девојчице се играју поред српских и руских официра, спомен-комплекс ослободиоцима Београда
Руске девојчице се играју поред српских и руских официра, спомен-комплекс ослободиоцима Београда - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Руске девојчице се играју поред српских и руских официра, спомен-комплекс ослободиоцима Београда

Казахстански карлинг

Казахстански јуниорски карлинг тим дошао је у Србију како би учествовао на међународном такмичењу које почиње баш 9. маја у Београду. Дошли су због спорта, каже тренер Антон, али су срећни што су се баш на данашњи дан затекли у земљи која слави Дан победе, а не Дан Европе.
Врло смо поносни што можемо да прославимо овај празник са српским народом.
У Казахстану се, каже његова колегиница Ситора, сваке године обележава 9. мај и то је њихов национални празник, а чак и деца врло добро знају за његов значај.
© Sputnik / Милица Тркља / Казахстански јуниорски карлинг тим на полагању венаца за Дан победе у другом светском ратуКазахстански јуниорски карлинг тим на полагању венаца за Дан победе у другом светском рату
Казахстански јуниорски карлинг тим на полагању венаца за Дан победе у другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Казахстански јуниорски карлинг тим на полагању венаца за Дан победе у другом светском рату
Одлично знамо шта овај дан значи. Ми смо врло захвални својим прецима што су за нас извојевали ову победу. Без њих ми данас не бисмо били овде, рекла је за Спутњик млада спортисткиња Тилисимај.
Венце су положили и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и представници владе Србије, представници амбасада Белорусије, Казахстана и Азербејџана, као и представници Града Београда, уз стотине грађана, потомака ослободилаца, Срба, Руса, унука и праунука хероја који су своје животе дали при одбрани Београда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала