- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се залаже за равноправну и недељиву безбедност

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Русија ће наставити своје обострано корисно партнерство са свим земљама које деле вредности слободе и правде и које се залажу за једнаку и недељиву безбедност, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Желим да истакнем: Русија ће наставити да развија узајамно корисна партнерства и пријатељства са свима који деле вредности слободе и правде, залажу се за строго поштовање међународног права и свеобухватан, једнак и недељив систем безбедности“, рекао је Путин на пријему у част шефова државних делегација који учествују у догађајима поводом 79. годишњице победе у Другом светском рату 1941-1945. године у Москви.
Он је нагласио да је то дуг према свима који су прошли кроз страшна искушења Другог светског рата.
„Сећање на ратна пријатељства наших очева, дедова и прадедова, отвореност, међусобно разумевање и пријатељство људи различитих националности, култура и традиција – то ће бити поуздан ослонац за наше кретање напред, за заједнички рад зарад будућности“, рекао је шеф државе.
На Дан победе, у Русији се са посебно топлим осећањима дочекују поуздани партнери и пријатељи.
Он је навео да се овај празник свечано прославља у државама ЗНД и многим земљама Европе и света, где год се схвата „трајна вредност правде, једнакости и хуманизма, где се сећају и одају почаст јунаштву и подвизима војника који су бранили слободу и будућност за народе планете“.
Над величином грандиозне победе време нема моћ.
„И поред свих покушаја прекрајања историје, непоколебљиве су и поуке које је светска заједница научила у котлу Другог светског рата. Нацисти и јапански милитаристи су у њега увукли скоро 80 ​​одсто светске популације, покренули агресију у Европи и Северној Африци, у Азијско-пацифичком региону и убили милионе невиних људи“, рекао је шеф државе.
Он је подсетио да је Совјетски Савез поднео највећи терет нацистичке војне машинерије.
„А непријатељ је добио најжешћи и најнепопустљивији отпор. Цео совјетски народ устао је да брани отаџбину, а историја никада није видела такво јединство, такво масовно херојство“, нагласио је председник.
За председнике Заједнице Независних Држава окупљене у Москви Дан победе је велики празник, приметио је Путин.
Земља која је победила нацизам и одбранила своју слободу, искрено је подржавала друге народе у њиховом праву на самоопредељење, помагала народима афричког континента и Азије, како у периоду њихове антиколонијалне борбе тако и након стицања државне независности, истакао је председник.
Путин је на крају свог обраћања званицама предложио здравицу „за генерацију победника, велику победу, мир и просперитет, за наше добре пријатеље“.
„Хвала што сте са нама“, рекао је руски председник.
Руски председник Владимир Путин у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
РУСИЈА
Путин: Одважност и херојство су нам у крви, нема сумње у победу Русије
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала