- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велики протест у Јерменији, црква заједно са народом тражи оставку Пашињана /видео/

© ФотоМитинг "Тавуш во имя Родины" на площади Республики (9 мая 2024). Еревaн
Митинг Тавуш во имя Родины на площади Республики (9 мая 2024). Еревaн - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
Пратите нас
Вођа протеста у Јерменији, архиепископ Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве Баграт Галстањан рекао је да ће демонстранти тражити оставку премијера Никола Пашињана путем импичмента у парламенту.
„Пашињан је игнорисао наш захтев (да поднесе оставку). Игнорисао је оне који су га изабрали... Тако да ћемо га натерати да то уради. Први корак је да изгласамо неповерење Пашињану у Народној скупштини. “, рекао је Галстањан.
Према његовим речима, у ту сврху намерава да обави консултације са представницима све три парламентарне фракције.
Шта се тачно дешава у Јерменији?
▪19. априла 2024. године Јерменија и Азербејџан су се договорили о демилитаризацији границе. Према споразуму, део пограничних територија Тавушке области Јерменије треба да пређе под контролу Бакуа.
▪Споразум је изазвао протесте локалног становништва. Блокирали су путеве и изашли на протесте.
▪4. маја демонстранти у Тавушу су се окупили у колону и кренули ка Јеревану да би свој протест преместили у престоницу. Покрет је предводио поглавар Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве архиепископ Баграт Галстањан. Успут су им се многи придружили.
▪Данас су демонстранти стигли у Јереван и окупили се на Тргу Републике. Они су објавили свој циљ: „Да се ​​лидеру Јерменије да рок да заустави неуставни процес разграничења са Азербејџаном“.
▪Касније је надбискуп Баграт Галстањан дао јерменском премијеру Пашињану сат времена да поднесе оставку, што се није десило.
Претходно је јерменска полиција распоредила значајне снаге око владиних зграда на Тргу Републике у центру Јеревана, где је планиран митинг против разграничења са Азербејџаном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала