- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Цртежи светских мајстора у Народном музеју у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтална поставка у Народном музеју Србије
Стална поставка у Народном музеју Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Пратите нас
Народни музеј Србије обележава 180 година постојања репрезентативном изложбом „Тела и простори“, на којој су приказани цртежи страних уметника из колекције ове националне институције културе. Посетиоци изложбу могу да погледају до 25. августа.
Поставка садржи 96 дела уметника из Немачке, Француске, Велике Британије, Русије, Италије, Бугарске, Холандије и Белгије, који су стварали у оквиру уметничких праваца од романтизма до класичне авангарде, од четврте деценије 19. до пете деценије 20. века.
Реч је о делима Адолфа Манцела, Пјера Бонара, Едгара Дега, Пјера Огиста Реноара, Пабла Пикаса, Ел Лисицког, Мохољ-Нађа, Николаја Рериха, Огиста Родена, Жана Коктоа, Амедеа Модиљанија и других мање познатих уметника.
Идеја изложбе је, како је истакла директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, да се прикаже начин на који су тело и простор, две велике и константне теме европске визуелне уметности, биле тумачене у временима у којима се битно мењао однос према човеку и околини.
Посебна пажња је, како је саопштено из Народног музеја, посвећена медију цртежа, који обухвата разне технике и формате, од малих, успутних белешки, до завршених, аутономних дела великог формата.
Цртежи на овој изложби сведоче о отворености и постојаном усмерењу Народног музеја да сакупља и чува дела страних уметника. Захваљујући, поред осталог и тој чињеници, Народни музеј Србије данас има водеће место међу музејима у овом делу Европе.
Ауторка изложбе је кустос Народног музеја Драгана Ковачић.
Трг Републике - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
КУЛТУРА
Велики јубилеј Народног музеја уз Ван Гога, Модиљанија, Реноара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала