- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбасадори ЕУ усвојили забрану емитовања руских медија у ЕУ

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава ЕУ у Бриселу
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Амбасадори Европске уније усагласили су забрану приступа унутар ЕУ руским медијима: „Руска газета“, „Известија“, „РИА Новости“ и чешком порталу „Глас Европе“, које ЕУ оптужује за ширење проруских информација, саопштио је новинарима дипломатски извор у Бриселу.
„Амбасадори ЕУ постигли су политички договор о забрани приступа за четири руска медија – двема новинама и једној новинској агенцији, као и порталу ‘Глас Европе’“, рекао је дипломата.
Сада ову меру морају да одобре министри спољних послова Европске уније. Савет министара биће одржан следеће недеље.
Међу тачкама око којих су се договарали стални представници земаља ЕУ биле су нове антируске санкције и санкције за сајбер-нападе на ЕУ и њене поједине земље-чланице.
Ситуација са руским медијима на Западу последњих година све је тежа. Европски парламент је у новембру 2016. усвојио резолуцију у којој се говори о потреби супротстављања руским медијима, при чему су у документу као главне претње наведени Спутњик и РТ. Низ западних политичара, укључујући америчке сенаторе и конгресмене, као и председник Француске, оптужили су Спутњик и РТ за мешање у изборе у САД и Француској, али нису пружили никакве доказе. Руски званичници су такве изјаве назвали неоснованим.
У последње време ЕУ је увела санкције главним руским медијима, забранивши њихово емитовање унутар Уније. Ова одлука је донета без обраћања суду или националним регулаторима у земљама ЕУ, који су одговорни за медијска тржишта својих земаља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала