- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филмски фестивал „Шпански метар“ од 29. до 10. јуна у Београду и Новом Саду

© Институт СервантесСцена из филма "Неприлагођена си или се правиш"
Сцена из филма Неприлагођена си или се правиш - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2024
Пратите нас
Шеснаесто издање филмског фестивала „Шпански метар“, на којем ће бити приказано двадесет филмова из земаља шпанског говорног подручја, биће одржано од 29. маја до 10. јуна у Београду и Новом Саду.
Обележавајући 20 година постојања у Београду, Институт Сервантес је и ове године припремио најзанимљивије филмске приче које долазе из Шпаније и других земаља шпанског говорног подручја.
Фестивал ће бити отворен 29. маја шпанским филмом „Место за столом“ (El Comensal), сценаристе и редитеља Анхелеса Гонсалес-Синдеа. Снажну причу о суочавању с губитком родитеља, и то у разним историјским периодима, на великом платну су дочарали Хинес Гарсија Миљан и Сусана Абаитуа.
Главни фестивалски програм представиће 11 савремених филмова из Шпаније, Аргентине, Чилеа, Колумбије, Кубе, Еквадора, Мексика и Перуа.
„Потрага за сопственим идентитетом, миграције, класни сукоби и свакодневни интимни проблеми окосница су овог програма који чине узбудљиве драме, урнебесне комедије, историјске приче и експериментални формати“, наводе организатори.
Програмску целину „Женски угао“ чине три краткометражна играна остварења, као и један дугометражни документарни филм, који су одабрани у сарадњи с организацијом „ТРАМА“ и део су дугогодишњег настојања Института Сервантес да посебну пажњу скрене на занимљиве филмске приле шпанских ауторки.
Публика ће бити у прилици да погледа и неке од култних шпанских остварења у оквиру циклуса посвећеног актуелном добитнику почасне награде „Гоја“. Ове године је то Хуан Марине, рестауратор и директор фотографије, који више од осам деценија посвећено ради на очувању и рестаурацији филмског материјала.
Четири филма на којима је радио Марине биће бесплатно доступна публици широм Србије у онлајн формату, на Вимео каналу Института Сервантес. Филмови ће моћи да се погледају у оригиналној верзији с титловима на српском језику од 29. маја у 19 часова до 3. јуна у 19 часова.

Филмови ће бити приказивани од 29. маја до 3. јуна у Дворани Културног центра Београда, а потом од 4. до 10. јуна у Културном центру Новог Сада.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала