Инциденти на протестима на Мајдану (видео)

© Sputnik / Алексей ВовкПротести у Кијеву
Протести у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Неидентификовани маскирани нападачи уништили су шаторе које су на главном кијевском тргу Мајдану поставили демонстранти, а организатор протеста Рустан Ташбаев је ухапшен.

У близини Мајдана, у улици Институтскаја, чуле су се и експлозије.

Полиција је, наводно, стајала поред трга, али није покушала да заустави нападаче који су упали међу демонстранте уништавајући све пред собом и извлачећи демонстранте из шатора.

"Ухватили су ме и вукли као санке. Вриштао сам, мислећи да ће ме претући, али су се брзо разишли. Изгледало је као позоришна представа зато што је полиција била ту, али није ништа урадила", испричао је један од демонстраната.

ЛГБТ марш у Кијеву - Sputnik Србија
Кијев: Сукоби и хапшења на ЛГБТ маршу (видео)

Демонстранти су се јуче окупили на главном кијевском тргу Мајдан и подигли шаторе, захтевајући да председник Украјине Петро Порошнеко и влада поднесу извештај о спровођењу реформи које је његова влада обећала пре годину дана.

Око 100 демонстраната подигло је јуче најмање пет шатора на месту на коме су прошле године демонстрирали против бившег председника Виктора Јануковича.

Они траже да се Порошенко и његова влада обрате грађанима и поднесу извештај о процесу спровођења реформи које су обећане прошле године, изјавио је један од организатора Рустам Ташбаев.

Он је истакао да активисти не траже оставку владе.

„Ми смо покренули ову кампању, подигли шаторе и назвали овај протест Мајдан 3. Ми захтевамо да ти људи обављају своје дужности, што је њихова обавеза“, рекао је Ташбаев.

Мајдански протести су почели 2013. као мирна кампања због тога што тадашњи председник Виктор Јанукович није хтео да потпише споразум важан за придруживање ЕУ.

Уследио је пуч и нова власт је обећале да ће спровести политичке и социјалне реформе неопходне за испуњавање економских и демократских норми како би Украјина једног дана могла ући у ЕУ.

Међутим, изгледа да Влада није успела да спроведе конструктивне реформе, будући да је у земљи завладала економска криза и да она у великој мери зависи од међународних кредитора.

Порошенко је признао да није задовољан оним што је постигнуто од када је пре годину дана постао председник.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Порошенко се плаши да му Америка не окрене леђа

„Да ли сам задовољан радом Владе? Нисам. Ни својим радом, ни радом парламента. Али најважније је то што људи нису задовољни свима нама“, рекао је он у четвртак посланицима у годишњем обраћању парламенту у Кијеву.

На улицама Кијева у суботу је одржан велики антивладин скуп на ком се окупило око 3.000 људи који су тражили оставку владе и економске реформе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала