Настављају се протести у Јеревану (видео)

© AP Photo / Hrant KhachatryanПротести у Јерменији
Протести у Јерменији - Sputnik Србија
Пратите нас
У престоници Јерменије протестанти су блокирали улицу контејнерима и траже повлачење одлуке о поскупљење струје. Заменик шефа полиције Јеревана изјавио је да би примена силе изазвала само још више незадовољства и зато се он залаже за преговоре.

„Полиција Јеревана обећава да неће применити силу за растурање окупљених демонстраната који протестују због повећања цена тарифа за електричну енергију. Незадовољни грађани већ неколико дана се окупљају у јерменској престоници“, изјавио је заменик шефа градске полиције Валериј Оспјан.

Окупљања су почела 19. јуна на Тргу Слободе у Јеревану и касније су прерасла у протестну шетњу ка резиденцији председника. Полиција је растерала окупљане грађане, притом користећи и водене топове. Готово 240 особа је приведено, укључујући и неколико новинара, а 25 особа је затражило хитну медицинску помоћ.

У овом тренутку Булевар Маршала Баграмјана је блокиран преврнутим контејнерима. Ипак, демонстраната нема много, тек око њих 200. Између полицајаца и демонстраната направљена је тампон зона.

Протести у Јеревану - Sputnik Србија
Јереван: Протести настављени, полиција у стању приправности (видео)

Осипјан је изјавио да полиција нема намеру да примењује физичку силу и да користи водене топове како би растерала незадовољне грађане уколико се акција настави.

„Ми желимо да наша омладина своје циљеве остварује на начин који је предвиђен Уставом Јеременије и њеним законима“, објаснио је Осипјан.

Одговарајући на питање да ли полиција схвата колико је претходно растурање демонстрација разљутило грађане, Осипјан је изјавио да су органи реда деловали у оквиру законски предвиђених мера.

„Ми се руководимо законима. Да није било растурања митинга, демонстранти би наставили са незаконитим акцијама и вратили би се на Трг Слободе или би нашли неко друго место. Као што видите, већ четврти дан је блокиран један од централних градских булевара“, рекао је заменик шефа градске полиције. 

По речима Осипјана, за сада полиција не предузима никаква дејства и додаје да ће осумњичени у редовима полиције одговарати ако се докаже да је било прекомерног коришћења силе од стране органа реда при растурању демонстрација. Владимир Гаспарјан, начелник полиције, наредио је званичну истрагу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала