Од Русије и ЕУ зависи будућност Европе

© Sputnik / Сергеј Суботин / Уђи у базу фотографијаВладимир Чижов
Владимир Чижов - Sputnik Србија
Пратите нас
Постизање споразума о иранском нуклеарном програму у јулу доказује да Русија и ЕУ могу да се договарају, али украјинска криза је ставила стране пред питање о будућности Европе, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.
Заставе ЕУ - Sputnik Србија
ЕУ убрзава пријем нових чланица због Русије?

„Могу ли Русија и ЕУ као и раније водити преговоре и постизати споразум у атмосфери поверења? Наравно да могу. Недавно постигнути споразум о иранском нуклеарном програму то јасно доказује. Међутим, то што је данас на дневном реду још је значајније од иранског нуклеарног програма. То је питање европског континента, чији је део како ЕУ тако и Русија“, рекао је Чижов, говорећи на дискусији о односима Русије и ЕУ на Европском форуму Алпбах у Аустрији.

„Украјинска криза је, на крају крајева, пред нас поставила питање да ли Русија и ЕУ заиста могу и желе да створе недељив паневропски систем безбедности и економије, који ће имплементирати сценарио сарадње у интересима свих — или смо осуђени да идемо различитим путевима“, изјавио је Чижов.

Немачка канцеларка Ангела Меркел током посете  Београду - Sputnik Србија
ЕУ за сада не може укинути санкције Русији, али жели сарадњу

Према његовим речима, проблеми у односима између Русија и ЕУ били су последица „системских грешака“ које су се накупљале до 2014. године. Између осталог, ЕУ је предлагала решења Русији по низу питања које је она морала или да прихвати у целини или да их одбије.

„Нажалост, украјинска криза је ојачала нашу представу да стратешко партнерство са ЕУ остаје углавном као парола — наизглед светлуца, али је празна и неискрена“, сматра Чижов.

„Треба да се трудимо да водимо послове као и обично, као да се ништа није десило. Просто ’ресетовање‘ односа неће елиминисати постојеће системске грешке у њима. Односи треба да постану истинско партнерство равноправних који ће систематски и пажљиво разматрати и решавати међусобне проблеме“, додао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала