Немачка: Чоколаде, банане и вода за избеглице

© AFP 2023 / FRANK RUMPENHORST / DPAИзбеглице у Аустрији
Избеглице у Аустрији - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде миграната, који су данима задржавани у Мађарској, коначно је успело да стигне до Аустрије и Немачке. Највише избеглица дошло је у Минхен, њих око осам хиљада. Избеглице су стигле и у друге градове, где су им грађани и локални званичници показали да су добродошли.

Хиљаде Сиријаца, али и миграната из других земаља, коначно је нашло уточиште од сукоба од којих су побегли у земљи своје наде — Немачкој.  На многим деловима на тешком путу до те земље они су ходали по трњу, а Немци су им пожелели добродошлицу, понудивши им чоколаду, банане и воду.

Руски амбасадор Александар Чепурин и српски министар Александар Вулин - Sputnik Србија
Чепурин: Мигранти су бумеранг „арапског пролећа“

Полиција је за мигранте обезбедила преводиоце и упутила их у центре где ће моћи да се региструју. Тамо их чекају храна, лекарски преглед и нова гардероба.

„Ови људи су путовали 20 дана, скоро преко читаве Европе. Видела сам да су се мајка и ћерка први пут среле откако су се раздвојиле када су кренуле овамо. То ме је баш погодило“, каже становница Минхена.

Стотине миграната пристигло је и на исток Немачке, у град Залфелд. Локално становништво дочекало их је аплаузом и дало им пакете хране и зимску гардеробу за хладне дане који долазе.

„Нека сте добро дошли у Тирингију. Драго ми је да сте преживели довде. Останите, одморите се, па да сви заједно нађемо мир“, рекао је Бодо Рамелов.

„Осећам се сјајно. Осећам се безбедно. Коначно смо успели“, каже избеглица из Сирије

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао је да је овај долазак избеглица за Немачку био изузетак и да је постигнут договором представника Немачке, Аустрије и Мађарске.

Ипак, одлука немачке канцеларке Ангеле Меркел да прими избеглице, наишла је на озбиљну критику у редовима такозване „сестринске“ партије, баварске Хришћанско-социјалне уније.

Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман пожалио се да одлука о доласку избеглица није договорена са немачким покрајинама.

Генерални секретар те партије Андреас Шојер је рекао да масовни прилив избеглица мора бити заустављен.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала