Турска поништила тендер за куповину система ПВО

© AP Photo / Hussein MallaТурска застава
Турска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је отказала тендер за производњу компоненти за турски систем противваздушне одбране у вредности 3,4 милијарди долара, па ће се Анкара концентрисати на национални пројекат система ПВО.

Турске власти су донеле одлуку да прекину преговоре са Кином и другим земљама о куповини система ПВО и у потпуности су поништиле тендер за његову куповину, преноси Ројтерс, позивајући се на канцеларију премијера земље. Резултати тендера за 3,4 милијарди долара, на којем је победу однела Кина, разочарали су Сједињене Америчке Државе и изазвали критику НАТО партнера. Према подацима агенције, Турска је одлучила да систем ПВО изради самостално.

Канцеларија премијера Ахмета Давутоглуа је саопштила да је одлука потписана средином недеље. Она ће званично ступити на снагу тек након резолуције премијера, шефа Министарства одбране и начелника Генералштаба. Очекује се да ће се то десити током наредне недеље.

Као разлог за поништавање тендера наводи се застој у преговорима о конкретним условима уговора са Кином. Наводи се да Пекинг није задовољио захтеве Анкаре. Коначна одлука о тендеру се одлаже већ пети пут због тога што земља није решила питања о трансферу технологије.

Анкара је указала да у случају куповине кинеског система ПВО, они неће бити интегрисани у систем Алијансе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала