Грчка протестује јер није позвана на конференцију

© Фото : pixabayГрчка застава
Грчка застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка је званично уложила дипломатски протест зато што није позвана на конференцију о балканској рути, која се сутра одржава у Бечу.

Кроз овај једнострани и не баш пријатељски корак према нашој земљи постоји покушај да се донесу одлуке без присуства Грчке, које би имале последице по Грчку и њене границе, нагласило је грчко Министарство спољних послова у протестној ноти.

НАТО заставе у Бриселу - Sputnik Србија
Турска и Грчка моле НАТО да патролира Егејским морем

Грчка је већ раније оптужила Аустрију да минира постизање заједничког европског решења за избегличку кризу сврставајући се међу „хардлајнере ЕУ“.

На конференцији на тему „Заједничко управљање миграцијом“ у Бечу учествоваће министри унутрашњих и спољних послова Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније и Словеније, најављено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова Аустрије.

Циљ скупа је усаглашавање у вези са актуелним миграционим изазовима у већ доказаном формату Аустрије и партнера са Балкана.

На скуп су позване и земље које чине Салцбуршки форум, а које су погођене ситуацијом на западном Балкану, као што су Бугарска, Хрватска и Словенија, додаје се у саопштењу.

Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Грчка би да постане мост између Европске уније и Ирана

Учесници конференције разговараће на првом панелу о темама које се тичу унутрашње безбедности, као што су управљање границама, борба против кријумчара и екстремизма.

Други панел бавиће се темама које су изазов за спољну политику као што су мере за борбу против узрока за бекство, сарадња са трећим земљама и информације о земљама порекла.

На радном ручку ће учествовати и министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил, који ће са министрима са Балкана разговарати о „цивилно-војној сарадњи и управљању границама“.

По завршетку конференције планирана је конференција за штампу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала