Вулкан Алаид на Курилским острвима добио нову купу

© Sputnik / Yuri KaverКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија
Пратите нас
Вулкан Алаид који се налази на једном од курилских острва Атласов, почео је да расте, међутим, још није јасно да ли ће се задржати на тој висини.
Вулкан Кронотска Сопка на полуострву Камчатка - Sputnik Србија
Највећи азијски вулкан избацује пепео

На највишем вулкану на Курилским острвима израсла је нова купа од лаве, за коју се сазнало захваљујући сателитским снимцима, изјавио је виши научни сарадник лабораторије за геодезију и даљинске истраживачке методе Камчатске групе за реаговање на вулканске ерупције (КВЕРТ) Дмитриј Мељников.

„Од почетка ерупције у октобру 2015. кратер се испунио лавом. У кратеру се формирало гротло. Осим тога, израсла је и нова купа пречника око 250 метара са сопственим кратером пречника 70 метара“, рекао је Мељников.

Ерупција вулкана се наставља и, према Мељникову, постоји неколико сценарија развоја ситуације. Према једној верзији, могућа је експлозија у кратеру која ће уништити гротло и нову купу. У другом случају, ерупције ће престати, а гротло и купа остати. На тај начин, висина вулкана Алаид ће се повећати.

Тренутно је вулкан висок 2.339 метара. Дужина живота вулкана потенцијално је опасна за међународне и руске путничке авионе, јер висина избацивања лаве може да досегне 10-15 километара надморске висине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала