Паника у Хрватској: Славонци позвани по ратни распоред

© Фото : Darko VojinovicВуковар, табла
Вуковар, табла - Sputnik Србија
Пратите нас
Тридесеттрогодишњи становник Жупање, општине у југоисточној Славонији на граници са БиХ, био је затечен и непријатно изненађен када му је пре неколико дана стигао позив из Министарства обране, Подручног одсека за послове одбране Вуковар, да се јави у Канцеларију државне управе „ради саопштавања ратног распореда у постројбу ОСРХ“.

Уз напомену да неодазивање на позив за собом повлачи одговорност према одређеним одредбама закона, у обавештењу стоји да ће новчаном казном од 1.000 до 5.000 куна због прекршаја бити кажњена особа која се без оправданог разлога не одазове позиву надлежног тела у време и на месту који су назначени у појединачном, односно општем позиву за учествовање у војној обавези, радној обавези, радној помоћи, односно за уступање материјалних средстава.

Хеликоптера ОХ-58Д  Кајова вориор - Sputnik Србија
Нова хрватска играчка за убијање (видео)

„Шта се то догађа? Какав ратни распоред? Морам признати да ми није било нимало пријатно прочитати ту формулацију. Супруга се одмах успаничила и већ ме данима опседа са причом да спакујемо кофере, узмемо децу под руку и кренемо за Немачку, јер ко зна што се то код нас спрема“, пожалио се тај становник Жупање.

У Канцеларији за односе са јавношћу МОРХ-а појаснили су да је реч о планираној редовној активности ажурирања података војних обвезника која се спроводи у складу са одредбама Закона о одбрани, пренео је хрватски портал „Индекс“.

Конкретно, реч је о позивању војних обвезника, односно особа које су одслужиле војни рок, или биле на добровољном војном оспособљавању, или у војној служби и одређена им је војна стручна специјалност због даљњег организовања јединица ОС РХ.

„Током септембра ове године подручни одсеци за послове одбране Осијек 2 и Вуковар спроводиће активности ажурирања података одабраних припадника резервног састава са тог подручја, а због доступности, активност ће се спроводити у Ђакову, Валпову, Вуковару, Жупањи и Винковцима“, најављују у МОРХ-у.

Организација резервног састава ОСРХ почело је крајем 2014, а током идућег десетогодишњег раздобља планирано је да се са тим настави.

Дванаест јединица резервиста имаће 20.000 припадника.

Иначе, увођење резервног састава спроводи се први пут након Домовинског рата.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала