Дерипаска тражи стотине милиона евра од Црне Горе

© Sputnik / Сергей Черных / Уђи у базу фотографијаОлег Дерипаска, руски милијардер
Олег Дерипаска, руски милијардер - Sputnik Србија
Пратите нас
Олег Дерипаска, председник „Ен + Групе“, послао је обавештење о арбитражи против Црне Горе због незаконите експропријације своје инвестиције у Комбинату алуминијума Подгорица (КАП) и Рудника боксита Никшић. Од Црне Горе ће тражити стотине милиона евра обештећења, преносе „Вијести“.

Из Централноевропске алуминијумске компаније (ЦЕАЦ) саопштено је да ће Дерипаска тражити од Црне Горе обештећење у износу од стотина милиона евра, пишу „Вијести“.

Олег Дерипаска - Sputnik Србија
Дерипаска не одустаје од подгоричког комбината

„Кроз улагања ЦЕАЦ, Дерипаска је преузео већински део у КАП и РБН у 2005. години, а након међународне кампање од стране Црне Горе у којима је тражила стране инвестиције како би спасила финансијску судбину предузећа која су била у власништву државе и у лошем стању. Ипак, након што је остварила значајну и благовремену инвестицију у КАП и РБН од стране Дерипаске, Црна Гора је потом предузела серију непријатељских мера како би отргла та предузећа из његове контроле“, наведено је у саопштењу, преносе црногорске „Вијести“.

Такође је истакнуто да је Дерипаска покушавао да оствари добру везу са црногорском страном, али да је непријатељство Црне Горе према њему лично онемогућило добру сарадњу.

Дерипаска, у складу са правилима арбитраже Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право, тражи арбитражу против Црне Горе уз наглашавање билатералног инвестиционог споразума између Русије и Савезне Републике Југославије који је потписан 1995. године.

Није познато место арбитраже, а у саопштењу се каже да су „Акције Црне Горе на крају довеле до тога да је КАП стављен у неликвидност у 2013. години — мера која је уништила пуну вредност Дерипаскине инвестиције“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала