Бивши генерал НАТО-а: „Сиријску збрку“ решити заједно са Москвом

© AFP 2023 / OLIVIER MATTHYS / BELGA Немачки генерал Клаус Науман током заседања у седишту НАТО-а у Бриселу 10. марта 1999.
Немачки генерал Клаус Науман током заседања у седишту НАТО-а у Бриселу 10. марта 1999. - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако „сумњив“ из перпективе међународног права, амерички ваздушни напад на Сирију није био одлучујући догађај, па чак ни у случају погибије руских војника не би почео светски рат, изјавио је у интервјуу за „Дојчландфунк“ бивши генерал НАТО-а Клаус Науман.
Последице Америчког бомбардовања сиријског аеродрома код Хомса - Sputnik Србија
У агресији на Сирију 9 мртвих, прекинута „врућа линија“ Русије и САД (ИЗ МИНУТА У МИНУТ)

Из „збрке“ и „непредвидивости“ у сиријском сукобу потребно је да се изађе помоћу преговора, што ће и покушати да уради министар спољних послова САД Тилерсон током посете Москви, додао је Науман.

Ваздушни напад САД на Сирију није „одлучујући“ догађај, јер је био врло ограничен у обиму, рекао је он.

„Амерички напад треба схватити тако што је Вашингтон покушао да каже Асаду и Русима: „Доста, више не може“, истакао је генерал.

Прецизност крстарећих ракета је толико висока да су руске жртве биле искључене. Међутим, чак и у случају да су руски војници погинули, не би почео трећи светски рат, истакао је Науман. Истовремено, са становишта међународног права, ваздушни напад САД био је „сумњив“.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон на конференцији за медије на Флориди - Sputnik Србија
Тилерсон: Одговор Русије не изненађује

Док је био председнички кандидат, Доналд Трамп је на Твитеру написао да је интервенција у Сирији „невероватно глупа политика“. Изгледа да га је на акцију навео „шокантан ефекат убистава за које су одговорни Асад и делимично Русија“, рекао је немачки официр за „Дојчландфунк“.

У овом тренутку у безбедносној политици се налазимо у ситуацији „непредвидивости“, и потребно је да се траже сви начини и средства како би се дошло до решења сукоба путем преговора.

Остаје да се надамо да ће разговори министра спољних послова САД Тилерсона у Москви довести до излаза из „збрке у Сирији“.

„Права решења могу се постићи само са Русијом“, закључио је Науман.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала