Рoхани: Ракетни напад САД угрозио преговарачки процес

© REUTERS / Lucas JacksonПредседник Ирана Хасан Рухани на конференцији за медије у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку
Председник Ирана Хасан Рухани на конференцији за медије у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Ракетни напад САД на базу у Сирији угрозио је преговарачки процес, изјавио је ирански председник Хасан Рохани и додао да је једино решење за ситуацију у Сирији политичко.
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Западни поглед: Трампови пројектили на напаћену савест

„Што се тиче Сирије, коначно решење мора да буде политичко. Сматрамо да би мировни преговори требало боље да се развијају да бисмо дошли до коначног решења кризе у Сирији. То што су урадиле Сједињене Америчке Државе нашкодило је преговарачком процесу“, истакао је Рохани.

Ирански председник такође је осудио одлуку америчког председника Доналда Трампа да изведе ракетни напад на Сирију, говорећи да поновно бомбардовање компликује ситуацију у региону.

„Трампова влада, која је тврдила да је њен циљ борба против тероризма, сада подржава тероризам, и поновна одлука о нападу на Сирију закомпликовала би ситуацију у региону“, истакао је Рохани.

Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Медведев: Трамп на граници војних сукоба са Русијом

Русија је била „на корак од сукоба“ са Сједињеним Америчким Државама након америчког ракетног напада на сиријски аеродром Шаират, додао је Рохани.

„И ако се испостави да су терористи распршили (отровни) гас, шта ће учинити Сједињене Америчке Државе? Ако терористи сазнају да ће их Сједињене Америчке Државе подржати сваки пут када баце гас, шта ће бити са регионом? Руски званичници су рекли да су били на корак до сукоба (са САД)“, рекао је Рохани цитирајући руске званичнике, преноси новинска агенција ИСНА.

У ноћи 7. априла САД су ракетама „томахавк“ извршиле напад на владину ваздухопловну базу у Сирији. Гувернер Хомса Талал Барази изјавио је да је у ракетирању погинуло пет војника и девет цивила, а рањено 13 жена и деце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала