Могеринијева бесна због Тилерсоновог потеза након посете Москви

© REUTERS / /Eric VidalВисока представница ЕУ Федерика Могерини
Висока представница ЕУ Федерика Могерини - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни секретар САД Рекс Тилерсон након посете Русији у априлу одбио је да разговара са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, пише магазин „Форин полиси“, чији извори су директно повезују та два догађаја.
Председник Русије Владимир Путин и канцеларка Немачке Ангела Меркел у Сочију - Sputnik Србија
Нова улога Ангеле Меркел — покровитељ сусрета Путина и Трампа

Извори тврде да је Стејт департмент отказао телефонски разговор Тилерсона са Могеринијевом, предложивши јој да разговара са представником ресора нижег ранга. Те акције, према подацима магазина, „разбеснеле су је у позадини и без тога напетих односа САД и ЕУ“.

Наведено је да у том тренутку канцеларија Могеринијеве припремала састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, те је замолила Стејт департмент да шефица европске дипломатије консултује са државним секретаром који се недавно налазио у Москви. У ЕУ су се надали да ће од Тилерсона добити информације о његовим преговорима са Лавровом и руским председником Владимиром Путином.

„То ју је заиста наљутило. Не може се тако односити према Могеринијевој“, наводи новинар речи свог извора, блиског руководству ЕУ.

Када су јој предложили да разговара са начелником Одељења за политичко планирање Стејт департмента Брајаном Хуком, Могеринијева је то одбила.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала