Британци бесни због пожара у Лондону, број жртава се попео на 79

© AP Photo / Matt DunhamПожар у згради у Лондону
Пожар у згради у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска полиција саопштила је данас да је 79 особа настрадало или нестало у пожару који је захватио вишеспратницу у Лондону, прошле недеље, чиме је број погинулих повећан са 58, колико је раније било саопштено да је настрадало у несрећи.
Гашење пожара у солитеру у Лондону - Sputnik Србија
Ужас се десио у Лондону — Имају ли Срби разлога за страх

„Овога јутра, бојим се да морам да кажем да се верује да је 79 особа или настрадало или нестало, а са жалошћу морам да претпоставим да су и они погинули“, рекао је полицијски командант Стјуарт Канди, пренео је АФП.

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је јуче да је пожар у вишеспратници у престоници проузрокован „грешком и немаром“.

Кан је посетио цркву која се налази у близини 24-спратне зграде „Гренфел тауер“ где је присуствовао служби одржаној у знак сећања на жртве пожара који је избио у среду.

Том приликом признао је да се локална заједница осећа „фрустрирано и бесно“ због реакције на несрећу, пренео је АФП.

„У заједници влада осећање да је према њима однос био лош јер су неки од њих сиромашни. Та трагедија је могла да се спречи и није морала да се догоди, а трагедија коју гледамо је последица грешака немара политичара и владе“, казао је Кан.

Британски министар финансија Филип Хамонд изјавио је нешто раније да је влада поштовала безбедносне препоруке донете 2009, а да ће измене сигурносног протокола бити могуће тек након званичне истраге о пожару.

Опозициони политичари оптужују владу да је игнорисала безбедносне препоруке које су донете 2009. и ревидиране 2013, када је још један пожар у Лондону усмртио шест особа, али Хамонд тврди да то није тачно.

„Очигледно је да смо те препоруке размотрили, као и то што се са њима догодило. По мојој процени, ми смо коректно и примерено одговорили на те препоруке“, рекао је Хамонд за Би-Би-Си.

Око 600 људи живело је 120 станова у облакодеру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала