Америка поново сецка Балкан: Сви Албанци у једну државу

© Sputnik / Тања ТрикићЉупчо Палевски
Љупчо Палевски - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све што се дешава у Македонији има везе са Косовом, тврди Љупчо Палевски, македонски бизнисмен и политичар, антиглобалиста и противник актуелне власти, али и америчке политике у региону. Најављује формирање странке која ће, како каже, промовисати политику партнерства, а не вазалског односа и са Америком, и са Русијом.
Спутњик интервју - Љупчо Палевски

Палевски очекује да ће најкасније до марта 2018. почети процес дефинитивног решавања питања Космета, а модел ће, сматра, бити подела. У америчким интересима на западном Балкану прво је Косово, па онда неколико празних места, па онда смо ми и Албанци — Косово је њихов геостратешки интерес“, каже за Спутњик Палевски, који је некада био шеф СДСМ-а у највећој скопској општини Центар. Данас је не само против те странке већ тврди да има проблеме, зато је оштро критикује, али и због тога што отворено говори о мешању америчког амбасадора у унутрашња питања Македоније.

Југославија застава и Европа - Sputnik Србија
Велт: ЕУ жели малу Југославију на Балкану и ништа више

— Америчка амбасада не само што се меша у унутрашње послове, већ решава и кадровска питања. Ја тврдим да је материјал који је био снимљен око прислушкивања, пресретања туђих приватних разговора њихово дело. Не може директор Управе за безбедност да сам себе слуша или да снима свог премијера. Они су прислушкивали опозицију, нису прислушкивали сами себе. Прислушкивала је наша контрабезбедносна агенција, а прислушкивала је и ЦИА или нека друга безбедносна служба Америке која има могућности да све то уради, као и да господин Заев направи овај политички покрет који је направио.

Спремате се да формирате партију?

— Није то партија. То је трећа политика. То је фејсбук-група која је решила да ствара политику а не партију. Ми смо почели да стварамо идеју о политици у Македонији, а онда се почео скупљати огроман број младих људи око те идеје која је у суштини антиглобална и то је нека македонска нова политика која има мало другачији став према глобализацији. Политичке странке немају никакав став. Сада смо у фази треће политике која ће бити странка кад буде довољно људи. Прво смо створили идеју, па онда странку. Почели смо причати да није довољно само рећи „не НАТО“ или „анти НАТО“ — ми смо математички доказали да Македонија нема довољно ресурса да плаћа 200 милиона евра годишње НАТО-у за своје чланство. Македонија је окружена НАТО државама, што значи да, ако будемо нападнути, може нас напасти само НАТО. Македонија треба да буде војно неутрална држава, посебно што је мала, сиромашна и у великим финансијским проблемима.

А кад је реч о ЕУ?

— Став је једноставан: све реформе које су захтеване или су направљене, у суштини нису само ЕУ, то је боље развијено друштво. Али своје име никад нећемо променити. Грчка и Брисел треба да седну и договоре се како Македонија да постане чланица ЕУ. Своје име не смемо променити, јер бисмо тиме променили идентитет. Не супротстављамо се ЕУ, али НАТО-у свакако. Македонија мора да има свој пут који ће бити паралелан у односу на Путинов. Трећа политика се базира на мултиполарном свету. То значи да Русија, која је словенска, нуди велику шансу за Македонију у пројекту Евроазије. О томе овај народ не зна ништа за шта је мало крива и Русија. Не може питање Русије да буде појам у коме је прва слика тенк, „сухој“, МиГ. Овде ништа није направљено у креирању друге слике Русије. Да овај народ разуме шта ради Путин, а шта ради Америка, која је наша предност кад будемо партнери али потенцирам партнери — не вазали Русије и Америке и која је наша предност са Русијом. Шта је Евроазија, која је предност — то су ресурси и сва популација радно способна се налази у Евроазији. У Америци осим лихвара и носача авиона ви немате шта да добијете.

Самита лидера западног Балкана - Sputnik Србија
Меркелова удаљава Балкан од Русије: Ауто-пут Ниш—Приштина преко Брисела

Кажете да имате око себе екипу младих људи. Докле сте стигли са том идејом?

— Све је спремно. Постоји неколико странака које су већ регистроване. Стара УДБА која се сад приклонила америчкој администрацији кочи све те процесе, али ми већ имамо пар странака који стоје на чекању. Нећемо да их откривамо.

И ви сте некад били у СДСМ-у.

— Био сам раније, до 2000. године. Ја сам се политички разишао са Црвенковским. Било је политичких свађа, али није било тектонских поремећаја као сада.

До скоро нисте имали никакве проблеме, али сада кажете да имате.

— Тако је кад се супротставиш америчкој администрацији, на овом терену који је мали. Појавили су се разноразни проблеми — бруталан упад у кућу, претрес од стране специјалног јавног тужилаштва. Упали су у августу месецу, иако им се мандат завршио у шестом месецу. Брутално су упали и иако нису имали законско овлашћење, узели су ми све дигиталне и електронске записе и уређаје.

Чиме сте се ви њима замерили? Кад је то почело?

— Ја сам се супротставио неколико пута на свом профилу на Фејсбуку и у неколико наступа на телевизији око ове ситуације која се дешавала последње три године. У исто време окривљен сам да сам власник канала на Јутјубу на коме се појављују разговори приватне природе који компромитују неке интелектуалце у нашем друштву. Нисам власник тог канала. Да јесам, они би то нашли.

Тврдите да те проблеме имате јер сте се нашли на црном списку америчке Амбасаде.

— Ту је главни амерички амбасадор који за месец дана иде кући. Њихова политика до сада је била гора него што је радила Хилари. Они су били већи Американци и од Хилари. Њихова необјективност, мешање у ствари које уопште нису у њиховом опису деловања овде су показали да они не крију намеру да креирају политику. А проблем има свако ко им се супротставио, чак и моја антиглобалистичка, ја кажем славјанска политика — а то није проруска политика.

Приштина, Косово - илустрација - Sputnik Србија
Загреб добио задатак да преко Приштине потпали Балкан

Каква је то политика?

— Ја се супротстављам глобализму како је то Обама радио, а прихватам ово што ради господин Путин. Мислим да Македонија мора возити паралелно са Русијом на том антиглобалистичком путу и евроазијском почетку који се сад види.

У таквом ставу неки медији одмах су пронашли руски утицај.

— Медији који су добили добре грантове су све спаковали тако да би пружили привид руске присутности овде, а ја тврдим да Руса овде једноставно нема. Нема никаквих активности, нема никаквог утицаја на медије, на политичаре, јавне личности.

Цео преседан са уплитањем Америке почео је са објављивањем разговора о корупцији а у сиромашним државама кад чујете такве разговоре са великим сумама нормално је да се појави велика емоција. Та емоција је одлично хендлана до стране Сороша и све је окренуто на националну основу. Почела је прича око Македонаца и Албанаца, све се окренуло на двонационална питања, а то у јако малој и сиромашној држави, кад је Америка брутално умешана унутра, доводи до тектонских поремећаја. Бојим се да ћемо ускоро бити активни учесници у следећим косовским стварима која ће се дешавати.

Зашто косовским? Шта имате на уму?

— Поделу Косова, Македоније. Један део да буде компензација за север Косова. Албанско питање на Косову мора да се реши зато што је то једноставно нерешено питање на територији западног Балкана.

Која је ту улога Зорана Заева?

— Он је главни лик у овом филму који се сад дешава, а нажалост и није филм него реална политика и ту је суштина проблема — Македонац је отворио албанско питање у Македонији, а то је господин Зоран Заев, у захукталом антикорупцијском покрету који се стварао. Заев је кључни амерички човек а прислушкивање је било само катализатор да би се спровело албанско питање на Балкану. Видећемо која ће бити цена која се мора платити за решавање регионалних питања који трају већ више од сто година, али Македонија, мало друштво лако за контролисање, манипулисање, моделирање, употребљена је да би та прича кренула.

Седиште НАТО-а у Бриселу, Белгија - Sputnik Србија
Република „Фајромјанија“ биће нова чланица НАТО-а, нико је неће познати

Како мислите да би то могло да се спроведе?

— Оно што по овим садашњим параметрима припада територији Косова где суверено владају Срби да се компензује територијом у којој у Македонији доминирају етнички Албанци. А аргумент да се Косово мора поделити је следећи: уколико се подели Косово, то постаје међународног пракса, то неће бити само преседан и то је почетак како треба да се реши Украјина — једноставно, да се призна Крим.

У Македонији има доста Албанаца. Да ли мислите да ће они да се задовоље малом територијом, уколико дође до тог сценарија?

— Уколико дође до тог сценарија, то је ратни сценарио, биће велике трагедије. То неће бити мирним путем.

Да ли је могуће да се тај конфликт задржи само у оквирима Македоније?

— Не, то ће се пренети и на Косово. Јер у америчким интересима на западном Балкану прво је Косово, па онда неколико празних места, па онда смо ми и Албанци. Косово је њихов геостратешки интерес. Све ово што се дешава у Македонији је због Косова.

Када очекујете да ће се то дешавати?

— До марта 2018. године зато што више нико не може да нас чека. Промена америчке политике директно утиче на Западни Балкан чак више него на Немачку зато што су немачки и амерички односи чисто сировинско-трговачки, нису безбедносни и стратешки као што је на Балкану.

Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Турско „јок“ ширењу Албаније: Ердоган има друге амбиције за Балкан

Шта је алтернатива?

— Оно што се десило последњих пет година мени даје за право да размишљам да је Евроазија, која је кренула као Путинова идеја, већ реалност. Видим да је у Сирији Евроазија војно поразила Америку. Евроазија се супротставља војно, значи она постоји и функционише. То директно утиче на западни Балкан. Ми смо Словени, блиски народ са Русима, ми смо блиски народи, али то значи да можемо да идемо паралелно супротстављајући се Америци и да водимо политику мултиполарног света и то Путин одлично ради. То је шанса за нас Македонце — не да будемо Руси или руска колонија, овде не живе Руси — али ово што је урадио господин Путин је одлична шанса за све мале словенске народе да нађу себи пут.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала