Како се свет огрешио о једну мачку (видео)

© YT/ULTRA ORBITS ULTRAМачка Фелисет
Мачка Фелисет - Sputnik Србија
Пратите нас
Једна од најпознатијих животиња која је боравила у свемиру била је Лајка, пас који је послат у орбиту на „Спутњику 2“ 1957. године. Познати су и пси Белка и Стрелка, шимпанза Хам и многе друге. Међутим, једна свемирска путница је неправедно остала у сенци поменутих звезда.

У питању је мала француска мачка по имену Фелисет.

Французи су 1963. године обучавали 14 мачака за пут у свемир. Обука је укључивала изложеност јакој гравитацији у центрифугама и боравак у коморама за декомпресију. Током тестирања најбоље резултате је имала маца Фелисет, која је одабрана међу мачкама-луталицама у Паризу.

Њој су уграђене електроде у мозак да би научници могли да снимају неуронске импулсе, који су трансмитовани на Земљу током лета у свемир.

Дана 18. октобра 1963. године, Фелисет, коју су у специјалној капсули укрцали на истраживачку ракету „Вероник АГИ 47“, полетела je. Орбитални лет је достигао висину од 156 км и трајао је 12 минута, након чега је капсула одвојена од ракете и безбедно падобраном спуштена назад на Земљу заједно са Фелисет која је провела пет минута у бестежинском стању.

Фелисет је, нажалост, успавана неколико месеци после повратка како би научници могли проучавају електроде које су јој уграђене као и ефекте путовања на њено тело.

Путовање у свемир „маце астронаута“ је допринело да се утре пут савременом разумевању летења и његовог утицаја на живе организме. Њена мисија је била успешна.

Иако је Фелисет била и остала једина мачка која је била у свемиру, историја ју је заборавила. Примила је неколико награда, а тада су јој погрешили идентитет и тврдили да је била мужјак и да се звала Феликс.

Британац Метју Гуи одлучио је да исправи неправду и фасциниран причом о црно-белој „маце астронауту“ сакупи новац како би јој изградио споменик у Паризу. За само један дан, прикупио је 20 одсто неопходних средстава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала