Швеђани уче децу о транссексуалности: Коњ жели да постане пас а његов власник да буде жена

Коњ
Коњ - Sputnik Србија
Пратите нас
Шведска, земља позната по ставу да подржава родну равноправност, објавила је брошуру о транссексуалности намењену деци. Књига је о коњу који жели да буде пас и његовом власнику који жели да буде жена.

Нову брошуру о сексуалном образовању за предшколце под називом „Коњ и господар“ написала је Сузан Пелгер, доктор генетике и професор биологије и математике на Универзитету у Лунду.

Библија - Sputnik Србија
Шведска евангелистичка црква бомбардоваће ДАЕШ библијама

„То је књига о коњу и његовом господару — мушкарцу који се идентификује као жена и коњу који жели да буде као пас — да глође кости, јури мачке и хвата лоптице“, написала је издавачка кућа „Идус“ у представљању брошуре.

Књига би требало да научи децу да човек који носи одело сутра може да обуче хаљину и нашминка се, објавио је шведски национални радио-телевизијски сервис СВТ.


Ауторка брошуре Сузан Пелгер објашњава да је ова књига настала из жеље да деца схвате да су слободна да буду оно што желе. Одлуку да напише брошуру је донела након што је упознала неколико ученика који су управо прошли кроз родну промену.

„Иако су неки од њих отворено разговарали о томе, многи су и даље желели да то држе у тајности због страха да ће их гледати као чудне и да се неће ’уклопити у друштво‘, и тада ће бити усамљени и несигурни“, рекла је Пелгерова.

Као професорка биологије, Пелгерова тврди да сексуална оријентација није ограничена само на полове — дечак и девојчица.

„То није тако једноставно. Род није одређен само вашим XX или XY хромозомом, постоје и друге варијанте. Хормони играју велику улогу, а исто тако и животна средина, као и личност. Све је врло сложено“, објаснила је ауторка.

Према Пелгеровој, прича о истополним односима је још увек табу тема — тзв. минско поље.

Иако је објављена недавно, брошуру су већ прегледале групе предшколаца, а одобрили су је и наставници и библиотекари који раде са децом.

„На питање да ли ујак може да носи хаљину и ставља руж на усне — деца обично одговоре потврдно“, рекла је Пергерова цитирајући свој главног лика коња који жели да буде пас: „Ти си оно што си, тада си најбољи“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала