Западна „офанзива“ на Додика — у игру се уводи и НАТО

© AP Photo / Mindaugas KulbisВојници из НАТО земаља присуствују церемонији отварања војне вежбе
Војници из НАТО земаља присуствују церемонији отварања војне вежбе - Sputnik Србија
Пратите нас
Информације да би НАТО вежбе могле ускоро да се одрже на планини Мањачи или Гламочу, односно на територији Републике Српске, опет су заталасале крхку ситуацију у Босни и Херцеговини.

У априлу ове године западна војна алијанса званично је саопштила да ће вежбе бити одржане баш на овом потезу, на шта је реаговао председник РС Милорад Додик речима да „НАТО не може да одржи војну вежбу на полигону на планини Мањачи, јер је противна интересима РС и њеног народа, као и да је у овом случају потребно поштовати одлуке РС о војној неутралности“.

Поред Мањаче и Гламоча, последњих дана се спекулише да би НАТО вежбе могле да се одрже у Тузли. Много је још непознаница, али све то подиже и политичке тензије.

Може ли РС да спречи одржавање вежбе уколико се испостави да НАТО заиста планира акцију у овом ентитету?

Др Јелена Вукоичић подсећа да је ово изборна година у БиХ и да Америка и НАТО на све начине желе да дискредитују Додика али и угрозе интересе РС.

Председник РС Милорад Додик на конференцији у Београду - Sputnik Србија
Додик: НАТО вежбе на Мањачи неће бити

„Оно што видимо је да притисци на РС и Милорада Додика константно расту. Доказ за то су саме изјаве западних амбасадора у БиХ и високог представника у БиХ Валентина Инцка. Притисци нису ништа ново, али никад нису били овако велики као у овој изборној години, и мени се чини да је Запад, са Америком на челу, одлучан да не дозволи још једну Додикову победу“, наводи наша саговорница.

Читаву ову причу о НАТО вежбама треба да ставимо у контекст који је повезан са идејом по којој је крајњи циљ Америке да у потпуности загосподари овим простором, а то би се десило када би и БиХ постала део западног војног савеза.

„Ми смо више пута имали изјаве бошњачких политичара, али и званичника НАТО-а да они сматрају да БИХ треба брже да напредује на путу евроатлантских интеграција. А и стално се провлачи та теза да се БиХ налази на путу ка НАТО-у. Чак смо недавно чули и да ентитети немају право да одлучују о итеграцијама кад је реч о НАТО-у, због чега се стиче утисак да се упорно игнорише оно што је РС више пута истакла, да не жели да буде у НАТО-у“, наводи она.

У том контексту наша саговорница види и обнављање идеје да НАТО одржи вежбу на простору РС како би изазвали што већу нестабилност у РС и можда успели да изведу неку „обојену револуцију“ која би спречила опстанак Додикове опције на власти, посебно ако буде део власти у Сарајеву јер им је он највећа препрека на путу у НАТО.

Српска има могућност да спречи одржавање тих вежби јер може да не дâ сагласност за њихово одржавање, по међународном праву, али то до краја није дефинисано јер је Председништво БиХ командант Оружаних снага БиХ. Другим речима, ингеренције јесу на нивоу Сарајева, али вежба не може да се спроведе без одобрења ентитета.

У априлу ове године, кад је ово питање потегнуто, било је речи да ће НАТО током вежби користити и муницију са осиромашеним уранијумом на полигонима. Међутим, у том делу живи више од 30.000 људи који би могли да буду угрожени. У контексту НАТО вежби било је речи и да се користи аеродром у Маховљани, који је удаљен двадесетак километра од Бањалуке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала