Асанжов живот 2.949 дана у четири зида: Страхови, сумње, сукоби... (видео)

© AP Photo / Kirsty WigglesworthЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пратите нас
Како је изгледао свакодневни живот оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа у Амбасади Еквадора у Лондону, ко га је од познатих личности посећивао и какав је био његов однос са запосленима у Амбасади, открива шпански лист „Ел паис“, позивајући се на изјаве десетак припадника његовог обезбеђења.

Лист наводи да је Асанж, који је ухапшен у четвртак у Лондону, након што је у Амбасади провео скоро седам година, имао сумњичав однос према дипломатском особљу, да је, како је време пролазило, све чешће био узнемирен, као и да је имао физичких проблема.

Ипак, наглашава лист, Асанжа су посећивале многе познате личности, међу којима су америчка поп икона Лејди Гага, холивудски глумац Џон Кјузак, јапанска уметница и некадашња супруга Џона Ленона Јоко Оно и њен син Шон Ленон.

„Ел паис“ је објавио и видео-снимак, на којем су забележени неки од тренутака Асанжовог боравка у Амбасади, на којем се, између осталог, види како покушава да вози скејт, као и како се расправља са обезбеђењем.

Лист објашњава да је једна шпанска компанија била задужена за постављање надзорних камера у неколико соба, након доласка Асанжа, и да је слала извештаје о томе ко га посећује.

Демонстранти против Асанжовог хапшења - Sputnik Србија
Десет милијарди долара за главу Џулијана Асанжа (видео)

„Ел паис“ наводи на снимку, на којем се види како Асанж „убија време са својим сарадницима“, да су се запослени у Амбасади све чешће жалили на његово понашање.

„Током овог дугог периода, његов однос са обезбеђењем се погоршао. Асанж се у неколико наврата сукобио са њима“, истиче лист, додајући да је Асанж користио Амбасаду за састанке, чак и током викенда.

На снимку је, између осталог, како се додаје, забележен и тренутак једне од таквих расправа до које је дошло када је Асанж желео да одржи састанак, упркос противљењу једног од чланова обезбеђења.

„Чувар је инсистирао да посетиоци оду, али су они то одбили. Он је упозорио једног од њих да се испред налази британска полиција“, наводи „Ел паис“, истичући да је праг представљао границу између еквадорске и британске територије, што значи да би ту Асанж могао да буде ухапшен.

На снимку се види како Асанж снима ту сцену, док чувар покушава да му узме камеру, а на крају је дошао и амбасадор и смирио ситуацију, после чега су гости отишли.

Лист наводи, позивајући се на чуваре који су били задужени за заштиту Асанжа до 2017. године док су радили за шпанску безбедносну компанију, и да је, недуго по доласку у Амбасаду 2012. године, Асанж постао сумњичав и тражио од дипломатског особља дозволу да ради са опремом за снимање.

„Хтео је да утврди ко је особа са улице, која је бацала предмете ка његовом прозору у раним сатима тог јутра“, наводи „Ел паис“, додајући да му је дозвола дата, али да је неколико дана касније дежурни чувар покушао да га заустави, што је било једно од њихових првих неслагања.

Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Асанж затворен у британском „Гвантанаму“

„Ел паис“ наводи да ни запослени у Амбасади нису веровали Асанжу, а да је у новембру 2014. године један чувар написао извештај амбасадору Еквадора у то време, у којем је објаснио да је пронашао актовку са уређајем за прислушкивање, која је, како је тврдио, виђена у једној од соба „које је окупирао Асанж“.

У атмосфери у којој је владало неповерење, окружен чуварима и камерама, Асанж је тражио приватност.

„Он би се пробудио касно како би радио на својим рачунарима и одлазио на спавање у раним јутарњим часовима, како не би укрстио путеве са дипломатским особљем у Амбасади“, наводи „Ел паис“.

Како је време пролазило, Асанж је био све више узнемирен, а једном приликом полицајци су морали да уђу у његову собу како би га смирили, пренео је Танјуг.

Не само да је боравак у Амбасади имао последице по његов дух, већ је он имао и физичких проблема, напомиње „Ел паис“.

„Како су године пролазиле, он је почео да вуче ноге док је ходао и жалио се на проблеме са видом због тога што је затворен. Није могао да се добро фокусира. Доктор је препоручио да гледа у даљину и Амбасада му је дала још једну собу, одакле је могао да види улицу. Исту улицу на коју је (у четвртак), против своје воље, извучен, после 2.949 дана проведених у Амбасади“, закључује „Ел паис“.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала