Амерички астронаут против доминације Америке у космосу

CC0 / Pixabay / Помрачење Месеца
Помрачење Месеца - Sputnik Србија
Пратите нас
САД би требало да освајају свемир са другим земљама света, а не да буду доминантна сила, рекао је чувени амерички астронаут Мајкл Колинс, који је био члан посаде прве мисије која је спустила људе на Месец — „Аполо 11“.

Колинс се 1969. године налазио на орбити Земљиног сателита, док су се друга два члана посаде спустила на површину Месеца.

„Сматрам да би САД требало да буду светска сила, али не она која покушава да доминира, него сила која је пријатељски настројена“, рекао је Колинс током свог говора на Универзитету „Џорџ Вашингтон“ у Вашингтону.

Након ових речи, салом је одјекнуо аплауз.

Према речима познатог астронаута, путовање у скоро тридесет земаља након завршетка те историјске мисије утицало је на његов поглед на свет и однос према улози технологије у свету.

„Мислим да би требало мало да одступимо, како бисмо са целим светом имали заједнички приступ ономе што радимо у свемиру. То негде може довести до успоравања, али нисам сигуран да је брзина најважнији циљ. Сматрам да је важније да сви постигну циљ“, закључио је Колинс.

Током целе недеље широм САД се обележава 50. годишњица лета на Марс. Нил Армстронг и Баз Олдрин су се 21. јула 1969. године први на свету спустили на површину Месеца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала