Већи притисци на Србе док се приближавају избори на КиМ

© Tanjug / ZORAN ZESTICПосланик Српске листе Игор Симић
Посланик Српске листе Игор Симић - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да ће се, како се приближавају парламентарни избори на Косову и Метохији — наставити притисци на Србе.

Игор Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да хапшења Срба представљају покушај да се направи вештачки баланс, због тога што Специјални суд позива бивше припаднике такозване ОВК.

Навео је и да је, што се тиче Српске листе — такозвана влада у Приштини пала још пре годину дана, када су почеле серије потеза чији је циљ био застрашивање Срба.

Симић указује да ће, како се буду приближавали избори, та политика застрашивања добити још више на значају, јер албански лидери немају шта да понуде бирачима, осим мржње према Србима.

Рекао је и да Српску листу обавезује одлучност грађана да опстану на Косову и Метохији, као и 95 одсто гласова које је добила на изборима у општинама на Северу.

Српски Миг-29 - Sputnik Србија
Харадинај: Зашто Србија купује оружје? Плашим се новог рата

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Симић је рекао да је намера оних који су изазвали изборе, пре свега — да из тога политички профитирају и да блокирају дијалог.

Навео је да са српске стране — председник Александар Вучић покушава да реши питање, али да представници привремених институција Приштине избегавају могућност наставка дијалога.

Истиче и да у самопроглашеној власти из Приштине нема никога ко жели да покрене дијалог; да све партије избегавају ту тему и да је неће ни понудити бирачима.

Када је реч о роковима за одржавање избора, Симић каже да, према досадашњим информацијама — оставка Рамуша Харадинаја још није званично предата.

Када се она преда — самопроглашени председник Хашим Тачи има рок од десет дана да распише изборе, који онда треба да се одрже у року од 30 до 40 дана. Зато Симић каже да је прва половина септембра реалан рок за одржавање парламентарних избора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала