Објављена тајна документа о злочинима украјинске војске у Донбасу

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Славјанску
Ситуација у Славјанску  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши посланик Врховне раде из партије региона Алексеј Журавко објавио је на Фејсбуку скениране извештаје о прекршајима војника Оружаних снага Украјине у Доњецкој и Луганској области.

Документа која су упућена министру одбране Украјине Степану Полтораку бацају светлост на период од 2014. до 2015. године. У извештају, како тврди Журавко, говори се о порасту броја злочина против цивила у Донбасу.

Како се наводи у извештају, један од „војника по уговору“ је незаконито упао у кућу 2014. године, силовао девојку и убио оца који ју је штитио. Други војник који је управљао оклопним возилом, прегазио је два пешака, од којих је један на месту био мртав. Говори се и о бекству из бригаде два војника, који су затим упали у кућу и убили две жене.

У свим случајевима су биле покренуте истраге по предмету „убиство с предумишљајем“. Како се наводи у документима, укупно је забележено 20 оваквих случајева. У овом периоду је од руку украјинских војника у Донбасу живот изгубило 60 цивила, показује извештај.

У априлу 2014. године украјинске власти су почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса, које су прогласиле независност након државног удара у земљи. Према подацима УН, око 13.000 људи је постало жртва конфликта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала